Untitled document
Just nu har du chans att se den omtalade kometen som inte varit synlig från Jorden på åtminstone 50 tusen år. Den kommer vara som närmast oss den 1 februari, men eftersom månens ljus sannolikt kommer störa chanserna att se kometen då, så borde datumen kring nymånen vara bäst.
Upptäcktes i mars förra året
Kometen, vid namn C/2022 E3 (ZTF), upptäcktes den 2 mars 2022 av vidvinkelsteleskopet Zwicky Transient Facility (ZTF) i Karlifornien. Kometobservatörer har sedan dess följt kometen längs dess omloppsbana i rymden och genom teleskop kunnat få bilder och annan information av den utvecklande kometen.
Som vanligt när det gäller kometer så är det alltid svårt att ge prognoser på hur pass ljusstark den kommer att bli och hur svårt det kommer att vara att se kometen med blotta ögat.
Ett som är säkert är att E3 inte kommer bli lika ljusstark som den synliga kometen i juli 2020 (NEOWISE). Förmodligen kommer antingen kikare eller teleskop att behövas för att få en så bra upplevelse som möjligt. Med blotta ögat kommer, vid en klar himmel bortom alla ljusföroreningar, kometen endast att synas som en gråvit svag prick. Man kommer sannolikt heller inte kunna se den häftiga kometsvansen utan teleskop eller bra kikare.
Bäst chans kring den 21 januari
Eftersom månen är på väg att bli fullmåne i början av februari och dess starka ljus kommer störa kometobservationerna, så torde de bästa chanserna att se kometen vara när det är nymåne, kring den 21 januari. Kometen är närmast solen den 12 januari och närmast jorden den 1 februari.
Vi återkommer inom kort om var på himlen du ska titta för att eventuellt se kometen. Håll utkik!
Källa: How to see Comet C/2022 E3 (ZTF) in the night sky | BBC Sky at Night Magazine
Läs mer om ZTF-teleskopet: Zwicky Transient Facility - Wikipedia
Arkivfoto: Kometen Hyakutake år 1996. NASA.
Skribent: Simon Enström - EWP