.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 januari 2023 21:25
Höga vattenföden -men ännu är inte kulmen nådd!

Untitled document

Den kraftiga "vinterfloden" visar sig på flera håll i landet just nu. Värst drabbat just nu är den södra halvan av landet där flera vattendrag har nivåer som oroar kommuner och dess invånare. Flera rapporter om översvämningar har ramlat in, främst från den västra delen av Småland, samt den östra delen av Västra Götalands län. I både Nissan och Lagan är risken för översvämning stor kommande dagar, och lokalt har dessa vattendrag redan stigit så pass att man varit tvungen att valla in bostadshus och fritidsstugor.

<<< Bilden: Översvämningar i småländska Hillerstorp 12 januari 2022.
Bild - Anton Lindvall / EWP


Just nu håller man på att bygga barriärer runt Finnvedsvallen i centrala Värnamo där Lagan rinner. I den västra delen av Vaggeryds kommun fick räddningstjänst under natten till torsdagen bygga barriärer runt boningshus då det mindre vattendraget Österån steg hastigt och rann över vägen. I den norra delen av Nissan steg vattnet även här snabbt och även här fick räddningstjänst bygga barriärer. Ovanligt höga flöden är det även i Storån i Gnosjö kommun, och vidare ner genom den västra delen av Värnamo kommun. Även här är vissa bostäder utmed ån i farozonen för de höga vattennivåerna.

Situationen riskerar att förvärras kommande dagar då mer nederbörd är att vänta. Natten till fredag drar ett första band med regn in över Götaland som sedan fortsätter som skurar innan nästa mer ihållande band med regn rör sig in över de drabbade områdena. Just nu väntas kulmen i de stora vattendragen nås under början av nästa vecka, men den prognosen kan ändras beroende på hur mycket regn som faller. I de mindre vattendragen nås kulmen snabbare när längre uppehåll väntas.

Vi på EWP bevakar situationen dagligen.

Skribent: Anton Lindvall - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter