.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 januari 2023 11:12
Varning nivå 2 för storm i södra Skåne! (uppdaterat 3 )

Untitled document

Varningen har nu utökats till en Nivå 2 varning för storm vilket främst berör södra och mellersta Skåne inklusive Österlen. Vindbyar på upp emot 25-30 m/ s kan förväntas och detta innebär risk för kringflygande föremål, trädfällning samt strömlöshet. Allmänheten varnas och bör avstå att bege sig ut om man absolut ej måste!


Tidigare: : Uppdaterat 15/1 kl. 11.00: Varning nivå 1 för kraftiga vindbyar (uppdaterat 2)

Skånetrafiken ställer nu in flera tågavgångar beroende på de befarade vind och eventuella stormbyarna. Främst så berörs mellersta och södra Skåne där pågatågen ställs in mellan Simrishamn - Ystad samt mellan Helsingborg - Teckomatorp och Eslöv. Sträckorna stängs av vid 17-tiden söndag eftermiddag och och beräknas öppna igen måndag förmiddag runt klockan 09:00. Bussar ersätter de inställda tågavgångarna. Skärps väderutvecklingen kan möjligen fler tågsträckor komma beröras på andra håll.

Länk till Skånetrafiken HÄR

 


Uppdaterat kl. 12.00: En varning nivå 1 har med anledning av det inkommande lågtrycket nu utfärdats för västkusten, från södra Bohuslän och söderut. Även stora delar av Skåne och Blekinge berörs. Varningen gäller från söndag eftermiddag och löper ut natten mot måndag. 

Som mest väntas det blåsa över delar av Halland och Skåne där vindbyarna under söndagskvällen lokalt kan uppnå stormstyrka, 25-27 m/s. Risk för nedfallna träd, avbrott i strömförsörjning, översvämningar, och störningar i kollektivtrafik.

Notera att prognosen fortfarande är osäker kring exakt vilken bana lågtrycket tar. Var observant på uppdaterade varningar, de kan likväl nedgraderas som uppgraderas.


Tidigare:

Första stormlågtrycket på länge kan dra in över södra Sverige i helgen - extremt höga vattenflöden i söder!

Det var längesedan vi hade någon regelrätt höst- eller vinterstorm i Sverige. Blåsigt har det varit, inte minst i fjällkedjan naturligtvis, men det var ett tag sedan vi fick lägga stormprognos för fastlandet.

Ännu är prognoserna fortfarande osäkra, men det ser ut som att ett relativt djupt lågtryck, kring 965-970 hPa, kommer att ta en bana från Skottland via Nordsjön och ta sikte mot södra Sverige till söndagen. Om prognosen stämmer kommer det att kunna bli stormvindar längs delar av mellersta och södra västkusten, sydkusten och även kring södra Östersjön. Möjligen även storm in över Halland, Skåne och södra Blekinge.

Vi får dock följa upp detta mer under lördagsdygnet och återkomma med varningar och mer detaljerad prognosinfo. Håll er uppdaterade!
Till sist behöver vi nämna det kritiska läget med de extremt höga vattenflödena i delar av Götaland och södra Svealand just nu. Efter allt regn och blåst som väntas i helgen ser problemen ut att bara fortsätta och även växa sig större. EWP lägger inga varningar för höga flöden numera då vi inte har prognosunderlag till detta, men SMHI har gått ut med röda varningar på sina håll och kommer sannolikt att behöva utöka dessa under helgens gång.

Länk till SMHI och varningarna för översvämningar HÄR

Risken för översvämningar är mycket stor längs vattendragen och sjöarna och man har redan byggt mängder med barriärer för att hindra vattnet från att sprida sig.
Har du bilder, eller annan info kring detta? Meddela gärna oss och skicka in bilder!

EWP följer upp väderutvecklingen.

Skribent: Simon Enstrm / S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter