.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


16 februari 2023 06:00
Stormen Otto har dragit vidare!

Untitled document

Stormen Otto nådde på sina håll orkanstyrka under lördagsnatten och har lämnat tusentals strömlösa. Efter ovädret väntas plötslig ishalka i delar av Götaland och Svealand. Under fredagskvällen svepte stormen Otto in över de södra delarna av Sverige. Vid bland annat en kuststation i Hanö i Blekinge nådde de kraftiga vindarna orkanstyrka.

Vid 22-tiden hade räddningstjänsten i Syd fått in omkring 45 stormrelaterade händelser. De flesta handlade om träd som fallit över vägar. Flygtrafiken påverkades även och Öresundsbron har länge varit stängd. Under fredagskvällen hade flera flygplan svårt att landa på Malmö Airport och Kastrup.

Tågtrafik är ännu inte igång...
Öresundsbron öppnade åter för trafik omkring klockan 03 under natten mot lördagen. Övriga sträckor för Öresundståg beräknas inte vara igång förrän klockan 12, enligt Öresundståget och Skånetrafikens prognos. SJ meddelar att de inväntar Trafikverkets prognos som presenteras klockan 12. Trafik på sträckan mellan Malmö – Göteborg är fortsatt inställd fram till dess.

EWP har tagit bort alla varningarna! – Inga vindvädervarningar finns kvar.
 Nu har Otto passerat och ligger kring Ålands hav. Högst byvind registrerades från Hanö med 34,1 meter per sekund vilket är orkan. Sen blåste det ordentligt i Falsterbo och vid Nidingen, där det registrerade en stormstyrka på 31,1 respektive 29,3, enligt SMHI vilket är stormstyrka på snudd till orkan.


Tidigare: Stormen OTTO med utökade varningar främst för Skåne!
Nu är Nivå 2 varningen (Orange) utökad till att omfatta även hela västra Skåne ned till och över den västra delen av sydkusten. Även någon mil inåt land omfattas av varningen och för övrigt gäller GUL Nivå 1 varning för mycket hårda vindbyar. Det är sålunda risk för orkanbyar lokalt. Från klockan 16:00 så ställs flera tåg och busslinjer in på många håll och troligen riskerar även Öresundsbron att stängas av när vindbanden är som värst.

Påminnelse: Gränsen för storm är cirka 25 m/s och för orkan är 33 m/s. Vid kustbanden är risken för stormbyar eller ren storm som allra störst gällande för västkustens sträckor!

Några länkar:
Öresundsbron Trafikinformation HÄR
Skånetrafiken HÄR
Västtrafik HÄR
Länstrafiken Kronoberg HÄR
EON - Energi HÄR


Tidigare: Stormen OTTO drar in fredag eftermiddag - Varningar lagda!

 

Nu har ORANGE Nivå 2 samt GUL Nivå 1 varningar lagts för stormen "Otto" som namngivits av DMI - Danmarks Meterologiska Institut. Främst så kommer de kraftigaste vindbanden nå västkusten under sen eftermiddag på fredagen och når sedan sin kulmen närmre midnatt i de västligaste delarna och kustavsnitten från Bohuslän i norr till nordvästra Skåne i söder.

I inlandet som omfattar nästan hela Götaland, (utom allra nordöstligaste delen), samt för Öland och Gotland så gäller en GUL varning för mycket hårda vindbyar som möjligen kan nå någon enstaka stormby lokalt.

Gränsen för storm är cirka 25 m/s och för orkan är 33 m/s. Vid kustbanden är risken för stormbyar eller ren storm som allra störst gällande för västkustens sträckor!

Se upp för fallande träd och kringflygande föremål!
Avstå att vistas ute när det blåser som värst eftersom mörker och nedsatt sikt innebär att det blir svårare att se farorna när vindbyarna drar fram. Sannolikt så kommer vissa avsnitt gällande flera järnvägssträckor att stängas av liksom möjligen även känsliga vägavsnitt för vindkänsliga fordon. Redan har såväl Skånetrafiken samt Bohustrafiken och andra tågbolag aviserat inställda tågavgångar beroende på ovädret.Särskilt gäller detta broförbindelser. Ta undan lösa föremål utomhus om risk föreligger att dessa kan blåsa iväg.

Risk för strömlöshet och andra störningar i infrastrukturen!
Tänk på att ha mobiltelefonerna och power-banks fulladdade OM nöden kräver att du måste tillkalla nödhjälp.

Stora regnmängder förväntas fram till lördag!
Från fredag morgon och in på lördagsdygnet förväntas stora regnmängder att falla. Längre norrut så kan nederbörden komma att falla som snö eller snöblandat regn. Som det verkar i nuläget så torde åskrisken förbli låg men någon enstaka urladdning i ovädret kan ej helt uteslutas!

Följ oss här på EWP!
Så snart som tillfälle ges så följer EWP upp det förväntade väderläget.


Tidigare - OTTO kommer med stormbyar över västkusten natten mot lördag!
Februari månad präglas normalt av fint vinterväder med soliga dagar, dagsmeja som smälter snön men med kalla nätter. I år 2023 är saker och ting annorlunda för södra Sverige då det är milt med omväxlande små stunder av sol och grått väder dessemellan. Nu väntas ett djupt lågtryck passera under fredagsdygnet där det natten mot lördag kan bli besvärligt med stormbyar och kanske t.o.m. orkanbyar. I sammanhanget väntas det bli mycket regn i samband med ovädret.

 

Sannolikt så utfärdas varningar här inom kort!
Detaljerna är i skrivande stund oklara men sannolikt så drabbas västkusten inklusive Skåne först av ovädret innan det drar vidare österut. Där kan det även bli besvärligt över stora delar av Götaland och ännu senare föreligger risk att även Öland och Gotland kan drabbas av kraftiga vindbyar.

EWP följder upp händelseutvecklingen!
I mån av tid så följer vi fortlöpande upp händelseutvecklingen och varningar kommer att utfärdas om och när detta behövs.

På DMI Dansk Meterologisk Institut, så finns redan lite mer detaljer om ovädret.

Animation gjord av DMI där du kan läsa hela inlägget (på danska) HÄR - Bilden ovan till hör DMI

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter