.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


30 april 2023 14:53
15 maj är uppstarten för vissa regioner! - Uppdaterat 5/5

Untitled document

Den osedvanligt kalla våren har inneburit att säsongsstarten gäller från 15 maj på följande regioner: Västra Svealand, södra Norrland samt norra Norrland.

För östra Svealand gäller att uppdateringar sker vid behov fram till att åsksäsongen tar fart.

Gällande västra och östra Götraland är säsongen igång men uppdateringarna sker var 3:e dag tills åsksäsongen tar fart på allvar. Noterbart är den osedvanligt kalla våren med många bakslag!


Tidigare: NU MJUKSTARTAR EWP FÖR SÄSONGEN!
När detta skrivs så är det 30 april och Valborg där även H.M. Konungen fyller år 77 år idag och dessutom så har monarken suttit nästan 50 år på tronen. Nog om detta.

Det är alltjämnt en kall eller kylslagen och blåsig vädertyp som råder över i princip hela Sverige. Särskilt den hårda vinden bör man tänka på om man tänder en majbrasa. Som det verkar i nuläget så ser denna trista vädertyp som bromsat vårens framfart ordentligt, ut att stanna minst en vecka till. Det innebär att blommor som ej tål frost kan fara illa om de sätts ut för tidigt. Nattfrosten är allmän i hela Norrland samt delar av Svealand och Götaland alltjämnt. Det talas om att värmen kanske kommer tillbaka framemot mitten av maj vilket återstår att se.

 

Kylslaget väder innebär en näst intill obefintlig åskrisk...
Märkligt nog så förekom åska under sista veckan av april på några håll i södra och mellersta Sverige. Detta i samband med kraftiga hagelskurar som är vanligt förekommande så här års när molnen sticker i höjden. I april så bildas ju stackmolnen och dessa kan ju som bekant växa sig stora och bilda åskmoln. Men nu så verkar det mest troligt att åskrisken blir låg - obefintlig en tid framöver då den kylslagna vädetypen ser ut att forstätta ett tag till.

Det innebär en "mjukstart" för våra EWP-regioner...
Sålunda så kommer ingen större åskrisk föreligga vilket innebär att vissa regioner avvaktar med sin premiär. Däremot så öppnar västra och östra Götaland på 1:a maj men uppdateringar kommer inledningsvis bara ske var 3:e dag precis som när vi avslutar säsongen. Men så fort vädersystemen tenderar att ta fart så gäller dagliga uppdateringar, samt ännu oftare under intensiva åskdagar!

I juni startar våra omtyckta sommarprognoser!
När det är "högsäsong" för åskan under perioden juni, juli och augusti återkommer våra omtyckta sommarprognoser som i vanlig ordning presenteras på sociala media av Anton och Simon!

Stay close!
I skrivande stund är det lite oklart gällande de övriga regionerna men så fort besked getts från övriga operatörer så sker en uppdatering här!

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter