.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 maj 2023 11:37
Idag så grattar vi Norge!

Untitled document

Idag den 17 maj, så firar norrmännen sin klassiska nationaldag, där folk går man ur huse för att hylla sitt land. 

Norges 17 maj är en uppsluppen tillställning med flaggparader och Kunglig glans. Det är ett helt annat firande än den 6:e juni, även om också vi börjar fira vår nationaldag allt bättre. Men vi lär aldrig komma i närheten av den yran som norrmännen alltid känner just denna dagen. Nu är pandemin definitivt till ända och norrmännen kan åter fröjdas över sin älsklingsdag. 

Fakta:

17 maj firas eftersom kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen innan, den 16 maj), och inledde en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en personalunion med Sverige (se Sverige och Norge). Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden.

17 maj-tåget:

Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom en standar.

Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Oslo-tåget anförs av Hans Majestet Kongens Garde som spelar flöjt, trombon, tuba och trummor.

Källa: wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Norges_nationaldag

EWP önskar alla norrmän en fin nationaldag!

Vädret på 17 maj 2023:

På morgonen vaknade många upp i ett föga inspirerande vitt landskap sedan en rejäl portion kalluft dragit ned över landet. I t.ex. Mora var det under noll och några centimeter snö man vaknade upp till. Även på många andra håll var det en liknande situation med ett ovälkommet snötäcke. Extra besvärligt är det eftersom vinterdäcken är utbytta till sommardäck. Ytterligare ett par dygn så kan det bli kylslaget och tyvärr även risk för nattfrost, även långt ned i södra Sverige.

Ostadigt men stabilisering är på ingång och värmen återvänder.
På flera håll är blir det ostadigt väder med blåst och flertalet regnskurar i stora delar av landet, lokalt med snöinslag och kanske även en åskknall. Annars så råder växlande molnighet med sol på andra håll. Det blir sannolikt fortsatt kylslaget och mycket blåsigt även i stora delar av Norge.

Det har åskat på många håll i hela landet!
De senaste dagarna har åskan varit frekvent på många håll och måndag 15 maj så öppnade de återstående regionerna (västra Svealand samt södra och norra Norrland) som fick en flygande start med talrika åskväder på många håll.

Nu lär dock åskrisken avta då ett nytt högtryck växer in österifrån och att det samtidigt blir varmare. I sammanhanget så är det fortsatt torrt i skog och mark och det finns farhågor att det kan uppstå en liknande situation som år 2018. Men där är vi dock ej ännu riktigt.

Det vankas en fin långhelg!
Kristi himmelfärdsdag och "hänryckningens tid" är här. Vädret kommer bli fint vilket säkert passar som hand i handske för alla som passar på att ta lite långledigt och ta ut fredagen som är en klämdag i ledighet. Vädret kommer som sagt över lag bli riktigt fint på de flesta håll. Passa på och njut av naturen när den är som allra vackrast med den skira grönskan och alla blommor därtill  "när maj-sol ler"...

 

Källa: wikipedia & eget material.

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter