.:: Just nu
Online: 1 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 september 2023 18:24
Höstdagjämning i kontrasternas avlånga land!

Untitled document

Sommaren är nu definitivt förbi om man följer almanackan och solens bana på himlen, och hösten är här vilket märks i stora delar av landet. Ännu mer så märks detta när vi kommit fram till höstdagjämningen som är lördag 23 september.

Lördag 23 september klockan 08:49, så infaller som sagt årets höstdagjämning, vilket innebär att natt och dag är lika långa. Det är nu kvällarna och morgnarna blir allt mörkare och mörkare hos oss norr om ekvatorn. Söder om ekvatorn är förhållanden de omvända där t.ex. Sydafrika och Australien och övriga länder på det södra halvklotet går mot sommar.

Då står solen exakt lodrätt ovanför jordens ekvator. Dagen kallas höstdagjämning och infaller närmare bestämt klockan 08:49 svensk tid som sagt.

Man kan därmed säga att sommarhalvåret definitivt är över då den mörka tiden vinner allt mer terräng ända fram till fredag  den 22 december klockan 04:27. Då infaller vintersolståndet och därefter så går det mot ljusare tider på nytt.

Vid denna tidpunkt ska den meteorologiska hösten ha kommit till hela Norrland och större delen av Svealand samt i inre Götaland. I Men i sydöstra delarna av Norrland samt hela Svealand och Götaland  råder ännu meterologisk sommar, i skrivande stund. Men det finns fläckar i nordvästra Norrland kring Kiruna och mot norska gränsen där det råder vintertemperaturer.

Hösten är därmed på gång på allvar om man ser till ljuset men ännu så råder sommar temperaturmässigt i stora delar av landet. Läs mer om höstdagjämningen på Wikipedia HÄR 

Aktuell årstidskarta från SMHI HÄR

Kiruna och och nordvästra Norrland fick en tidig försmak av vintern - Snörekord!
38 centimeter snö har fallit i Kiruna det under onsdagsdygnet 20/9 – vilket är rekord för september. De stora snömängderna har ställt till det i staden, till exempel ställs bussar in.
Denna delen av norra norrland är normalt väl bekant med den vita nerbörden men denna gången togs många bokstavligen på sängen eftersom få hunnit sätta på sina vinterdäck.För årstiden stora snömängder gav ett nytt snörekord för bland annat Kiruna! - Bilden tillhör Dagens Nyheter

Snösäsongen gjorde entré med besked i Kiruna. Torsdag morgon 21/9 noterades ett snödjupsrekord med 38 centimeter snö i Kiruna, enligt SMHI. Det tidigare rekordet var 21 centimeter och uppmättes 20 september 1932. Även i Karesuando slogs ett septemberrekord med 15 centimeter snö. Tidigare rekord var 7 centimeter från 28 september 1948.

Mildare i norr men fortsatt sommarlikt och åska i söder!
Under veckoslutet så blir det mildare i norra Sverige men i södra halvan så bjuds det på mera sommarväder då lördag 23/9,- på själva höstdagjämningen kommer kunna bjuda på åska i en kallfront som drar in över i stort sett hela Götaland. Detta är en smula ovanligt och möjligen kan även sydligaste delarna av Svealand kunna beröras. Även fredagen 22/9 bjöd på åska på flera håll i Götaland, Svealand och faktiskt även i södra Norrland. dagen före höstdagjämningen!

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter