.:: Just nu
Online: 2 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 oktober 2023 20:06
Nytt busväder i helgen! - Uppdaterat

Untitled document

Efter en blåsig onsdag och torsdag börjar vinden nu avta och natten till fredag blir klar och kall med ett 15-tal minusgrader i norra Norrland. Men det vindsvaga vädret är bara tillfälligt för under fredagen närmar sig nya vädersystem västerifrån.

Två lågtryck ligger väster om Sverige under fredagen. En svagare front med lätt blötsnö drar in över Dala- och Jämtlandsfjällen under dagen och ett mer sammanhängande regn drar in mot sena eftermiddagen och kvällen mot västra Götaland. Vinden ökar på och blir hård i styrka men den avtar en aning natten mot lördagen, samtidigt som snöandet börjar förstärkas mer och mer i fjällen.

De två vädersystemen bakas under lördagen ihop över de norra delarna och ett snöfall intensifieras. Över framförallt Västerbottens läns inland och fjällområde samt Norrbottens län kan det handla om 20-30 cm snö tillsammans med en frisk vind och några minusgrader. Kopplat till lågtrycket över norra Sverige löper en kallfront söderut genom landet och vindarna vrider så småningom till nordlig riktning. I framförallt mellersta och norra Götaland samt södra Svealand väntas mycket blåsigt väder under lördag eftermiddag och kväll med vindbyar som lokalt kan uppå 25 m/s, alltså stormstyrka. Som blåsigast väntas det bli över Bohuslän och in över Västergötland. Risk för stora avbrott i strömförsörjning, problem med nedfalla träd och även inställda tågavgångar. Följ utvecklingen!

I samband med passagen kan troligen även åska förekomma, främst under lördagen och företrädesvis över västra delarna av Götaland inklusive delar av Småland, Skåne och Blekinge, som det verkar i nuläget, varpå extra åskriskprognoser kommer vara utlagda.

Den kraftigaste vinden avtar natten mot söndag och följs av uppklarnande väder. I norr drar det kraftiga snöfallet bort, men i och med att nordvindarna tar över så kan det, i bakkanten, bli snö över både Norrbotten och Västerbotten under söndag morgon.

Kallt och soligt i nästa vecka

Vidare under nästa vecka ser ett högtryck ut att förstärkas i mitten av veckan. I samband med detta ser det ut att kunna dra ner kalla nordvindar i hela landet med frost nattetid och minusgrader dagtid i norr och bara några enstaka plusgrader i söder. I och med att det ser ut att bli en hel del sol får vi vänta på de första snöflingorna för landets södra delar.


Arkivbild, EWP

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter