Untitled document
Ovädret "Babet" har dragit vidare och vindarna har mojnat och är nu mestadels måttliga till friska i skrivande stund. På detta ett rätt ordinärt höstregn och natten mot lördag förekom åska men ute i Kattegatt på internationellt vatten.
Ganska lindriga skador trots en ovanlig vindriktning.
Trots att man befarade värre skador så blev dessa ganska måttliga och stannade mestadels vid en del trädfällning i södra Sverige upp till i höjd med Jönköpings Län. På sydkusten stod vattnet högt och man befarade omfattande översvämningar utmed sydkusten. Men det hela inskränkte sig till översvämmade hamnplaner och båthus samt en del båtar som slitit sig. Över lag så var skadorna trots allt begränsade.
Danmark och Jylland råkade illa ut!
Flera danska samhällen blev rejält översvämmade då ovädret lett till höga vattenstånd, strömavbrott och evakueringar. Flera danska samhällen stod under vatten under natten. I Norge har de kraftiga vindarna lett till strömavbrott och avblåsta tak.
Båtar har hamnat på land efter ovädret i Danmark. Vattenståndet i flera danska städer har varit mer än två meter över det normala i Danmark. Det är nivåer som normalt sett bara uppnås en gång per hundra år. I bland annat södra Jylland har det varit översvämningar med evakueringar till följd, enligt Ritzau. I Rødvig Havn på Själland har samtliga fiskebodar spolats bort, och flera stora båtar har antingen sjunkit eller kastats upp på land, rapporterar DR, Danmarks Radio Länk till HD HÄR -Ovädret drar nu bort och ersätts av mer normalt höstväder.

Dramatiska vågor från Smygehuks hamn fredag 20/10. - Bild: Mikael Amundsen för EWP.
Tidigare: Ett rejält blåsigt dygn i södra Sverige
Ett högtryck har legat starkt i norra Norrland de senaste dagarna och gett mest soligt och kallt väder här. Kalluften har pressats söderut och under torsdagen har det snöat för första gången den här säsongen över bland annat Stockholm, i delar av Bergslagen samt ner över centrala och östra Götaland.
Söderifrån närmar sig fronter med regn och mildluft och i skiljezonen med den kalla luften kommer det att bli ett rejält busväder det närmsta dygnet för landets södra delar.
Ovädret som närmar sig är namngivet av Metoffice, -den brittiska väderlekstjänsten och heter "Babet". Ovädret har skapat stor oreda i bland annat Skottland men även på andra håll.
Även delar av Småland berörs nu av ovädret - Utökade varningar!
På flera håll i Kronobergs Län och även uppe i Jönköpings Län så rapporteras trädfällning in från flertalet vägavsnitt. Detta innebär att såväl den allmänna trafiken som lokaltrafiken påverkas! Även färjetrafiken på leden till Visingsö påverkas.
Länkar: Radio Kronoberg HÄR , Radio Jönköping HÄR
Tidigare:
Skånetrafiken ställer in trafik och Öresundsbron stängs troligen av också!
Trafikverket beslutat att stänga av vissa tågsträckor. Prognos för när trafiken kommer att kunna återupptas är under eftermiddagen lördag 21 oktober men tiden kan variera mellan olika sträckor. Troligen kommer även Öresundsbron stängas av helt eller delvis, främst för vindkänsliga fordon inledningsvis och senare kanske helt när ovädret är som värst.
En del tåg och bussar ställs in från klockan 15 under fredagseftermiddagen och preliminärt ett dygn framåt: bland annat tågen mellan Karlskrona-Kristianstad och Svågertorp-Simrishamn och bussen SkåneExpressen 10 mellan Örkelljunga-Helsingborg.
Länk till Skånetrafiken HÄR
Även Öresundsbron kommer, som tidigare nämnts, kommer med all sannolikhet att stängas av för i första hand vindkänskliga fordon och även senare för all trafik!
Inställd sjötrafik!
Även sjötrafiken påverkas kraftigt varpå flertalet färjeavgångar tvingas att ställa in sina turer. Bland annat från Trelleborg och Ystad till Polen och Tyskland. Även ärjetrafiken till Bornholm kan sannolikt komma att beröras.
Mer information från Radio Malmöhus HÄR
Mer information från Radio Kristianstad HÄR
Regn och storm samt enorma flodvågor!
Redan i skrivandets stund blåser det friska nordostliga vindar längs kusten i söder. Den friska nordostvinden kommer att hålla i sig för att sedan öka successivt under fredagen. Från 17-18-tiden och framåt är det varning för stormbyar 25-30 m/s, över de södra delarna av Skåne d.v.s. från Malmö-Trelleborg och österut hela vägen mot Simrishamn.
Högst vindhastigheter får vi räkna med närmast kusten, bland annat kring Trelleborg, Smygehuk och Ystad. Den starka vinden över södra Skåne kulminerar sannolikt under sena natten mot lördag och tidig morgontimme på lördag och för detta ligger en nivå 2-varning utfärdad. Man befarar även meterhöga flodvågor som kan vara upp emot 5 meter höga och vattennivån är redan mycket förhöjd beroende på ovädret.
Under lördagsmorgonen avtar vinden successivt och efter lunch beräknas vindarna endast vara måttliga till lokalt friska.
Även för mellersta och norra Skåne, sydligaste Halland samt Blekingekusten finns en nivå 1-varning utfärdad för mycket hårda vindbyar, kring 20 m/s, under samma tidsperiod.
Nordostvinden kommer även att vara kraftig i ett område strax väster om Vänern från fredag eftermiddag samt väster om Vättern natten mot lördag. Mellan 20-23 m/s i vindbyarna kan förväntas i detta område.
Högt vattenstånd och allvarliga översvämningar förväntas
Utöver de något ovanliga nordostliga stormvindarna kommer det även att vara ihållande och kraftigt regn och detta i kombination leder till en stor översvämningsrisk längs delar av Skånes sydkust. Från Sibbarp till Ystad kulminerar vattenstånden natten mot lördag på nivåer upp mot 130-160 cm i RH 2000 och SMHI har en orange varning utfärdad för just dessa. Det finns risk finns för allvarliga översvämningar och högst vattenstånd ser det ut att bli kring Skanör/Falsterbo.
Även för delar av Danmark varnar det danska väderinstitutet (DMI) för mycket höga vattenstånd där det bland annat kring Södra Lilla Bält väntas förekomma vattenstånd på närmare 200-240 cm och här gäller en röd varning från DMI.
(Arkivbild: EWP)
Skribent: Simon Enström & S. Johansson