.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 oktober 2023 06:33
Normaltid, höstlov och halloween i snöhalka?

Untitled document

Höstlovet stundar - Alla helgons dag och Halloween - Nu ställer vi om klockorna till normaltid igen!

Återgång till normaltid (vintertid)!
Natten mot söndag 29 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" igen, vilken egentligen benämns normaltid, vilket även är den korrekta benämningen. 

Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!"  Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon på söndagen!

Kanske en av de sista gångerna enligt ett EU-direktiv?
(Detta har nämnts tidigare...)Man kan åter lite skämtsamt säga att klockan klämtar för det här med att ställa om klockorna och detta har nämnts så många gånger tidigare här på EWP. För ett brett EU-direktiv är (ännu) ute på remiss att kanske helt skrota tidsomställningen. Enkäter har gått ut till vissa berörda och en övervägande majoritet av svenskarna vill behålla sommartiden året runt. Men än är ej sista ordet sagt men förslaget är långt skridet och ett beslut kommer inom en snar framtid. Fram tills dess så fortsätter det gamla att gälla. Detta innebär t.ex. att vi åter går över till sommartid söndagen den 31 mars 2024. Planerna att skrota systemet har funnits med en längre tid men beroende på den tidigare coronapandemin och kanske även kriget i Ukraina och annan oro ute i världen i nuläget, så har detta fortsatt att skjutas på framtiden som det verkar för ögonblicket.

Höstlovet ger ett välkommet avbrott i höstens skolarbete
Nu så stundar höstlovet vilket är ett välkommet avbrott för många familjer med barn. En del passar på att åka iväg på en höstresa, kanske till varmare breddgrader eller till någon storstad ute i världen. Men många stannar också hemma beroende på olika orsaker och det finns mycket i den egna hembygden eller i närområdet att upptäcka.

Vintrigt väder även för södra Sverige?
Vad som är annorlunda i år mot tidigare år runt höstlovet är att hösten gjort sitt intåg i hela landet och att även vintern pockar på uppmärksamhet! Så långt söderut som över Småland samt i höglänta delar av övriga Götaland inklusive Skåne så är sannolikheten faktiskt ganska hög att snön gör sin första entré redan från sista veckoslutet i oktober!

Årets första snö och halkvarningar för södra Sverige på ingång?
Som det verkar så pressar kallare luft på norrifrån ned över nästan hela landet och möter mildare luft från sydväst vilket kan ge snö och trafikproblem även ned över sydligaste Sverige. Det är alltså läge att byta till vinterdäck på sin bil och rusta den för vintern och sommarplaggen kan lugnt hängas in i garderoben för denna gången. EWP har all anledning att följa upp detta och eventuellt så kan varningar komma att ufärdas för halka tidigt snöfall inom kort!

Höstlov, läslov, skurlov, potatislov...
Kärt barn har många namn och som ett uppskattat brejk mitt emellan sommar och vinter så finns detta lovet som är höstens motsvarighet till sportlovet. Namnet på detta höstlovet har varierat genom tiderna men idag så kallas detta kort och gott för höstlov eller numera för "läslov". Oavsett vilket så ger lovet ett litet avbrott i vardagen och många familjer åker normalt iväg på en resa, kanske till solen för att "krama ur det sista" på sommaren.

Halloweenpumpor - Bilden tillhör wallpaperset.com

Halloween och Alla Helgons Dag:

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och är i år på en tisdag. Men många firar nog detta redan under lördagen. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. Främst i U.S.A. fick seden snabbt fäste och har utvecklats till en miljardindustri där och Hollywood har ej varit sena med att mata mänskligheten med skräckfilmer på temat.

Pumpan som är en populär dekoration vid Allhelgona och Halloween har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i dessa på ett liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa.

Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket och är även populära som prydnad vid denna tiden på året eftersom pumporna har så vitt skilda former och storlekar. Allt ifrån små varianter av pumpor som man kan dekorera inomhus med på ett vackert fat till de enorma pumpor på flera kilo som man kan se vid ytterdörrar och entréer hos folk så här års.

"Bus eller godis"? - Bilden tillhör clairemonttimes.com

"Bus eller godis" och spök-fester...

Likt vid påsken så spökar många barn ut sig men nu i groteska spökdräkter eller zombiedräkter och går runt i grannskapen för att tigga godis. Många vuxna och äldre tycker detta är kul och har laddat upp med extra godis att ge till dessa söta små "vålnader". I samband med Halloween så ordnas också fester med spök-tema och bisarra maträtter där tex. prinskorvar förvandlas till "avklippta fingrar" och mycket annat säreget som tex. sockervadd som blir en perfekt "spindelväv" i de olika spök-maträtterna. De grälla livsmedelsfärgerna (karamellfärgerna) liksom udda smink har en kort glansperiod under ett par veckor i skarven oktober - november.

Värt att nämna i sammanhanget så har en rad tragiska händelser där t.ex. "Darth Vader -mördaren" i Trollhättan 2015 som var utklädd till just nämnda Star Wars figur och andra händelser i skolans värld inneburit att man nu är restriktiv gällande förklädnader och maskering av ansiktet. Förbud har därför införts på de flesta håll i skolorna mot förklädnader och masker just beroende på detta.

Dödligt våld de senaste åren innebär en farlig situation vid Halloween!
Tyvärr så har de otaliga gängskjutningarna och det dödliga våldet som närmast blivit "vardag" i vårt land skapat en mycket farlig situation kring Halloween. Orsaken är de leksaksvapen som brukar florera i samband med detta. Polisen och myndigheterna uppmanar alla med detta meddelande:

BÄR INTE VAPENLIKNANDE FÖREMÅL UTOMHUS 
DETTA KAN SKAPA EN FARLIG SITUATION
!

Orsaken är given då även unga och även barn kan råka illa ut då man i tron av dödligt våld kan misstas för någon beväpnad person med skarpa vapen. Så AVSTÅ allt sådant överhuvud taget men klä gärna ut er!

Gravljus på kyrkogård vid Allhelgona. - Bilden tillhör Svenska Kyrkan

De avlidna hedras i början av november...
Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 4 november. Alla helgons dag är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns dock 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern. Att åka till en stor kyrkogård i skymningen när mörkret faller är en vacker upplevelse där man även ska åminna alla saknade kära som gått ifrån oss.

Alla Helgons Dag...
Glöm ej bort att lördag 4/11 är en "röd dag" vilket innebär goda möjligheter att besöka kyrkogårdarna för att minnas nära och kära.

Gustav II Adolf som Göteborgs grundare står staty mitt i staden. - Bilden tillhör Sveriges Radio 

Gustav Adolfsdagen...
Måndagen den 6 november så firas Gustav Adolfsdagen (Gustav den II Adolf) som firas med en speciell bakelse över hela landet som ett kul försäljningstrick av konditorierna. En chokladmedaljong med Gustav II:s karaktäristiska porträtt brukar pryda dessa bakelser vars innehåll skiftar beroende på var och vilket konditori man köper dessa ifrån. Mest så högtidlighålls denna dagen i Göteborg och i västra Sverige då kungen grundande staden år 1621.

En skock gäss... - Bilden tillhör Aftonbladet  

Mårten Gås...
I dessa tider så uppmärksammas även en annan stor kulinarisk företeelse och det är seden att äta gås! Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne där högtiden varit speciellt viktig sedan dansktiden. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens aften) och på kontinenten, främst i Tyskland, Polen, Estland, Ungern, Österrike och Frankrike. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours.

Dagens tradition hänger samman med att helgonet Martinus (senare Martin av Tours) firas den 11 november. Martinius var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Enligt sägnen ville invånarna i staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde sig Martinius bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november år 371.

En alternativ sägen berättar att invånarna i Tours använde list för att locka fram Martin: Rusticus skall ha känt till Martins gömställe, och bad honom besöka hans svårt sjuka fru. Eftersom Martin var hjälpsam tog han sina saker och följde med Rusticus hem. Vid ankomsten lär han ha varit väldigt smutsig efter att under en längre tid ha bott i ett gåsastall.

Mårten Gås - En klassiskt präktig och mäktig middag...
På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa "med krås" vilket är gåsens inälvor såsom lever, kräva, hjärta och strupe som förrätt. Inälvorna sjudes i buljong gärna med en skvätt sherry i. Torr sherry serveras även gärna till svartsoppan som smakar lite av "pepparkaka" i sin karaktär. Därefter så serveras gåsen med kokt potatis, brysselkål, äpplemos samt gräddsås. Till denna dricks antingen ett fylligt öl eller kraftigt rödvin, och till sist så serveras skånsk äppelkaka med vaniljsås som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.

Några länkar...

Om Halloween HÄR 

Om alla helgons dag HÄR 

Om Gustav Adolfdagen HÄR 

Om Mårten Gås HÄR

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter