.:: Just nu
Online: 2 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 november 2023 17:27
RISK FÖR ALLVARLIGT VULKANUTBROTT PÅ ISLAND!

Untitled document

En omfattande seimsisk aktivitet har utlösts och pågår ännu på och i kring Grindavík som är beläget på Reykjaneshalvön på sydvästra Island. En enorm magmatunnel har skapats under Grindavik där denna tryckts upp nära markytan och befinner sig på cirka 700 meter under jord.

Magma är lava som ännu befinner sig under jord och benämns lava när den nått markytan. Ett otal jordskalv varav en del kraftigare har skakat området. Grindavik har därför fått evakueras på mycket kort tid. I närheten ligger det berömda turistmålet "Blå Lagunen" som är ett världskänt turistmål. Detta har i all hast fått stängas akut då faran är mycket stor för en allvarlig följdutveckling.

Kanske en liknande händelseutveckling som år 2010...
Man fruktar dock att att lavautbrottet kommer att ske under vattnet i havet och då blir utvecklingen mer explosiv vilket skedde år 2010. Då exploderade delar av Eyjafjallajökull vilket skapade stora askmoln som gick högt upp i atmosfären varpå allt trafikflyg fick ställas in. Askan är vass i sin struktur och skadar flygplansmotorerna vilket man är oroad över.


Gatan har rämnat mitt itu där marken delat sig i ett skalv! - Bildkälla Svenska Yle

Människorna utrymmer i panik och under sorg från Grindavik...
De boende i den lilla kuststaden fick cirka 5 minuter under myndigheternas överinseende att ta med det allra nödvändigaste från sina hem. Sorgen är stor över att kanske hela livsverk kommer att förtäras av lavan som man befarar välla upp.

Invånare från 20 bostäder fick i söndags tillstånd att åka till riskzonen för att hämta sina djur och tillhörigheter. De fick vistas i sina hem i högst fem minuter. Fler invånare fick hämta sina tillhörigheter och en del husdjur under måndagen under samma premisser.


Förkastningssprickan på mittatlantiska ryggen som löper tvärs genom Island. - Bildkälla Svenska Yle

Oklar situation gällande vulkanutbrottet...
Dock så är förstås situationen oklar men onekligen så ligger ett stort vulkanutbrott nära för området. Grindavík är belägen på Reykjaneshalvön på sydöstra Island, där den aktiva vulkanen Fagradalsfjall ligger. En 15 kilometer lång magmatunnel har bildats under staden och hela Island håller nu andan i väntan på den första eruptionen.

Etna på Sicilien har även den vaknat till liv...
Även den mäktiga vuklanen Etna på Sicilien har blivit aktiv och man befarar även ett stort utbrott där. Europas högsta aktiva vulkan Etna på den italienska ön Sicilien fick i helgen sitt andra utbrott för säsongen med följden att flygtrafiken till öns internationella flygplats i Catania ställdes in.  Den vulkanen lär vi få återkomma till.

Nyheten kommer att uppdateras fortlöpande vid behov.

Några länkar:

Om vulkanutbrottet på Eyjafjallajökull 2010: HÄR

Om vulkaner: HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter