.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


22 november 2023 11:01
Nu drar kylan ned över hela landet och jagar bort hösten!

Untitled document

Det har varit några bökiga väderdygn med mycket blåst och även stormbyar. På detta så förekom åska under torsdagen över Halland och Skåne. Rester av detta lågtryck befinner sig ännu över södra Sverige och ytterligare någon åskknall kan ej uteslutas heller.

Kallare väder innebär sannolikt vinterläge i nästan hela landet!
Nu läggs kursen om för i princip hela landet då kylan som befunnit sig i norra Sverige på bred front nu drar ned över hela landet. Det innebär kalla nätter från natten mot lördag ända ned i Skåne. På detta så riskerar så kallade "snökanoner" dra igång utmed ostkusten främst från norra Svealand och norrut då vinden kommer vara nordöstlig.

Kylan verkar stanna och det är chans för en vit 1:a Advent!
Som det verkar i nuläget verkar kylan stanna ett tag framöver vilket ökar chanserna för en vit eller i vart fall frostnupen första Advent vilket innebär en tidig julstämning. Inte allra minst till glädje för alla barn som kan ta fram pulkorna. I Norrland är detta förstås en given sak.

Varning för svaga nyisar!
I detta så vill undertecknad som även är sportfiskare varna för de svaga nyisarna som dyker upp i samband med omläggningen till kallt väder. Man ska aldrig bege sig ut på en naturis utan isdubbar och ej heller bege sig ut ensam. Det är alltid främst de första och sista isarna på säsongen som skördar sina offer.

Läs mer om issäkerhet på Pimpelforum (Extern länk) HÄR

Ta det lugnt i trafiken för nu blir det halt och vinterdäck gäller!
Nu så blir det rejält halt även ända ned i Skåne och att man ska ta god tid på sig när man beger sig ut. Vinterdäck är ett måste och från 1 december är det lag på godkända vinterdäck om vinterväglag råder. Som fotgängare kan det vara tillrådligt att ha broddar på sig och i vissa kommuner så delas sådana ut till de äldre.


Tidigare: Besvärligt väderdygn att vänta i hela landet!
Det kommande dygnet blir besvärligt i stort hela landet. I norra lapplandsjällen väntas hårt väder med snöfall i kombination hårda vindbyar.

 

Längre söderut i Svealand snöfall i kombination med friska till hårda vindar vilket främst berör delar av Värmland samt större delan av Dalarna. Upp emot 10 cm nysnö kan komma att falla.

Rent allmänt så blir det närmsta dygnet blåsigt i kombination med nederbörd som inledningsvis är som snö i Götaland och Svealand men som snabbt slår över i regn!

Risk för storm över Gotland!
Under det kommande dygnet med start från tidigt onsdag kväll risk för stormbyar eller storm över Gotland i samband med lågtryckspassagen. Risk för strömavbrott, fallande träd och lösa föremål som kan fara omkring i de hårda vindbyarna. Stormbyarna når 23-28 m/s, lokalt drygt 30 m/s. Det ser ut att bli blåsigast på södra Gotland. Vinden avtar med början norrifrån under natten mot torsdag.

Besvärligt väderläge som kräver vinterdäck redan nu!
1 december är det lag på vinterdäck om det är halt ute men redan nu är det tillrådligt att ha bytt till vinterdäck som minst måste ha 3 mm mönsterdjup. Dock rekommenderas det att byta till nya däck om mönsterdjupet är 4 mm eller att däcken är äldre än 6-7 år.

Kallare tendens denna hösten än tidigare år trots den globala temperaturökningen!

Den globala temperaturen till trots så är vädret för vår egen del avsevärt kallare än de senaste åren vid denna tiden. Som läget pekar på nu så kommer det fortsatt vara kallare över lag än normalt även den kommande tiden.

Tillfällig temperaturtopp under torsdag - fredag men kallare sedan!
Lågtryckspassagen innebär att mycket mild luft förs in över landet men det är bara tillfälligt för redan fredag kväll 24/11 vänder det nedåt igen och det är alltså södra Sverige (Svealand och Götaland) som avses. Längre norrut är kylan väl etablerad sedan länge. Det var länge sedan det var en "riktig vinter" men kanske detta är på gång under denna säsongen för sydligaste Sverige...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter