.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


5 december 2023 15:38
BLIR JULEN VIT ELLER GRÖN? - Uppdaterat!

Untitled document

Uppdaterat 14/12:
Vädret pendlar ombytligt i söder medan längre norrut så har det varit bastant vinter i höjd från Värmland och vidare norrut den senaste tiden. Längre söderut har det varit en mildperiod som åtföljdes av en ny köldknäpp som mycket lägligt inföll runt och över Lucia och gav denna dagen en festlig och julig inramning!

Rejält mildare den kommande veckan!
Vädret är sannerligen ombytligt för nu skiftar det åter växel och går in på den VARMA sidan och det rejält! Det kan bli tal om +10 grader eller lokalt mer under främst söndag - måndag samtidigt som det blåser upp och åtföljs av nederbörd. Detta är de tre stora fienden mot all snö vilket är värme-blåst-regn. Det betyder att det mesta av snön smälter bort söder om Dalälven och lokalt även längre norrut. I stora delar av Svealand och Götaland är snötäcket riktigt illa ute!

Farliga naturisar att se upp med!

Tänk på att naturisarna på många sjöar är bräckliga och tunna söder om Dalälven och dessa ska man inte bege sig ut på!

Ko-vändning av vädret på nytt lagom till jul?
Precis när det ser som mest hopplöst ut, särskilt runt 3 Advent så verkar undrens tid för alla som gillar snö ej vara ute. För precis lagom till jul så drar ny kalluft ned och för att citera meterolog Nils Holmqvist så kan det falla snö precis vid Kalle Anka på julafton. Detta vore ju ett sant drömscenario. Därefter så ser snön och kylan ut att stanna en tid, vilket vore fantastiskt för alla som gillar snö och vinter.

Osäkerheter finns i prognosen...
Som alltid så måste en brasklapp slängas in då en prognos tappar 10% i säkerhet per dygn. Men för ögonblicket så ser det faktiskt RÄTT lovande ut för en vit jul även längst ned i söder, vilket undertecknad skrev tidigare i denna artikeln! EWP återkommer när vi närmar oss julen i kommande vecka 51...


Tidigare:
1:a Advent 2023 som inföll söndag 3/12 ramades in av äkta julstämning med snö på de allra flesta håll.  Detta var roligt för det är sällan numera som advent blir vit även om den kan vara frostigt vit. Men på många håll ända ned i Skåne så ramades den första av julens helger in av den vita snön som gav extra skjuts både på julens kommers och dess julbelysning.

Skidbackar liksom naturisar kunde få en rekordtidig start...

Många pister i södra Sverige som t.ex. Vångabergets skidanläggning utanför Kristianstad kunde öppna rekordtidigt vilket var ungefär 2-3 veckor tidigare än brukligt. Även på många sjöar så bildades naturisarna tidigt men tyvärr så täcktes dessa snabbt av snö vilket saboterat isläggningen och gett farliga nyisar. Snön isolerar mot kylan och därmed så blir det vanskligt att beträda dessa.

<<< - Bilden: Sann julstämnng med mycket snö på jul... (Arkivbild)

Vit jul i sydvästligaste Skåne är nära nog noll procent medan motsvarande i norra Norrland är 100%

Vår västvind-drift från Atlanten med alla dess lågtryck beroende på jetströmmarna och Golfströmmen innebär att vårt klimat i stora delar av Sverige är mildare än annars på våra breddgrader.  Under ett par veckors tid så har luften hämtats från nordöst vilket gett en hel del snöbyar utmed ostkusten och kallt väder rent generellt.

Men för alla älskare av vintern så ser framtiden och fortsättningen för december mer oviss ut framöver. Lågtrycken i väster trycker på och försöker trycka bort kalluften österut.
Lyckas detta så öppnas dörren upp bredvid gavel och faktum blir då som vanligt en grå-brun-grön mörk jul...  - Hur är chansen till vita jular i landet - Länk till SMHI om detta HÄR

Men där finns i skrivande stund dock hopp om att högtrycket nordöst om oss stretar emot och trycker tillbaka mildluftsattackerna. Då kan vi få en så kallad "Skandinavisk blockering".
Det betyder att jetströmmarna tar en sydlig bana, - vi hamnar på norrsidan av polarfronten. Lågtrycken tvingas ta en sydligare bana över kontinenten istället. Då är chansen betydligt större för en vit jul även i sydligaste Sverige med möjligt undantag för södra och sydvästra Skåne där de omgivande havet värmer allt för mycket.

Månadsprognos för december av SVT...

Det som nyss avhandlats finns att se  och ta del av i den månadsprognos som delges av Meterolog Nitzan Cohen på SVT HÄR

Sedan återstår det att se om julen blir vit eller grön för det står ännu skrivet i stjärnorna...

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter