.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 december 2023 08:55
Besvärligt även på julafton - Varning för snö och ishalka!

Untitled document


Under julaftons eftermiddag drar ett snöfallsområde in som stundtals kan vara ymnigt och ge besvärligt väglag. Det kan komma mellan 5 och 10 cm, mest i Närke och Västmanland. Snöfallet drar undan med början i väster under natten mot måndag men kan dröja sig kvar i östra Svealand en bit in på måndagen och här även med frisk vind.


Ett snöfallsområde drar in västerifrån under julaftons eftermiddag. Över de norra delarna av Västra Götalands län kan det falla ca 10 cm nysnö framtill midnatt. Mildare luft trycker på och under kvällen och natten kan snön delvis övergå i snöblandat regn eller regn och ge ishalka. Även blåsigt väder väntas.

Med början över sydvästra Götaland drar ett nederbördsområde in under julaftonens morgon och förmiddag. Nederbörden är i form av regn som då kommer att falla på kalla vägbanor och ge svår ishalka under en period. Allteftersom stiger yttemperaturerna i marken och halkan lättar. På höglandet i Småland kan regnet även ha inblandning av snö till en början.

Simon Enströms artikel här:

HALKIG JULAFTON ATT VÄNTA! ⚠🎅
Lagom när ovädret Pia har lämnat oss så väntas en julafton med halt väglag på många håll i södra Sverige. Under julaftonens morgon rör sig ett nederbördsområde in med början över de sydvästra delarna av Götaland och sprider sig sedan snabbt vidare åt nordost där det så småningom övergår i snöfall.
Det kommer att falla regn eller blötsnö på kalla vägbanor som kommer att medföra plötslig ishalka över stora delar av Götaland med början under morgonen över västra Skåne. Men snabbt kommer yttemperaturen att stiga och halkan kommer lätta. Det är precis när det börjar regna som det kommer bli en förrädisk ishalka att se upp med! Senare under eftermiddagen kan temperaturen i Halland och Skåne nå upp till hela 10 plusgrader! Så det är en kvick temperaturhöjning att vänta och den snö som har lagt sig kommer snabbt försvinna för stora delar av södra och mellersta Götaland.
Över norra Götaland och upp över södra och inre Svealand kommer nederbörden istället att falla som snö som från julaftons eftermiddag till natt mot juldagen kan ge mellan 5-15 cm nysnö med besvärligt väglag som följd. Mest snö väntas i ett stråk från södra Värmland och in mot Västmanland, men räkna med stora lokala variationer.
I samband med nederbördsområdet kommer det även att bli blåsigt i delar av Götaland under julaftonen med friska till hårda vindbyar. Under juldagen kan dessa bli mycket hårda och eventuellt nå upp till stormstyrka över delar av västkusten. Mer om detta följer!

Se mer detaljer på våra varningar HÄRTidigare 23/12 Kl. 10.40:
Pia drar bort-Drottning Silvia fyller 80 år-Vit jul!

Så smått så drar nu ovädret Pia vidare bort österut under avveckling och varningarna har avvecklats. Därmed så kan sinom tid julefriden lägga sig över landet. Ännu är det det en hel del snöfall, främst över östkusten från Götaland och vidare norröver samt även en bit in över inlandet. Detta ska man tänka på när man beger sig ut i jultrafiken som sagts här tidigare.

En hel del höga vattenstånd!

Främst i Skåne så är vattenstånden längs med kusterna i väster och i söder höga med översvämmade hamnar och lokalt kan vattenståndet vara 1,5 meter högre än normalt men det kommer sjunka undan så sakta. Därmed så lägger vi detta stormlågtryck till handlinmgarna.

 

Och så det här med en vit jul...
Som det ser ut nu så tätt inpå jul så lär de flesta av oss kunna få en vit jul, åtminstone ett tag under julafton. Ett nederbördsområde kommer in och inleds med snöfall på självaste julafton. Och kan skapa lite sann julkänsla även för alla nere i Skåne och på västkusten.

Men bara för ett tag för senare under julaftons  eftermiddag och kväll så slår det över i regn och lyckan blir därmed mycket kortvarig. Längre norrut och i inlandet samt i höglänta områden så är utsikterna mycket goda att få ett riktigt snötäcke, med undantag längst i söder där det töar bort igen under juldagen.

 

Vår älskade Drottnig Silvia fyller 80 år!Drottning Silvia med Prins Carl Philip. - Bilden tillhör Wikipedia

I 47 år så har Drottning Silvia betytt oerhört mycket tillsammans med vår Konung Karl XVI Gustaf. Genom PR som markandsfört Sverige genom åren genom olika statsbesök och liknande. Dessutom så har Drottning Silvia betytt oerhört mycket för sjuka barn genom Drottning Silvias barnsjukhus och andra motsvarande vårdinrättningar. Drottningen har alltid hållit sig utanför politiken vilket är ett vinnande koncept som gjort henne oerhört populär! EWP vill givetvis hylla jubilaren! - Läs mer om vår drottning på Wikipedia HÄR


Tidigare:
Om ovädret Pia och vintersolstånd! - 22/12 Kl. 07:40

Ovädret "Pia" drog in med full kraft under torsdagskvällen där det varit rejält blåsigt, främst över Skåne och södra Halland. Tågtrafiken fick ställas in på Öresundsbron tillsammans med flera andra tågsträckor i Skåne. Öresundsbron liksom andra tågsträckor kommer att öppnas upp senare under fredagen och mer information finns att få HÄR.  Några uppgifter om strömavbrott har dock ej inkommit beroende på stormen.

Utmaningar i jultrafiken!
Tyvärr så kommer ovädret "Pia" stöka till det rejält för alla er som måste resa innan jul. Snöfall och hårda vindar väntas i stora delar av landet. Även Gotland drabbas och varningarna har utökats dit!


Ovädret drar vidare norrut och tillsammans med snö så blir det riktigt svåra förhållanden för alla jul-resenärer oavsett färdmedel som ska ut på vägarna. På olika sajter och på Trafikverket finns SAMLAD INFORMATION om hur du kan åka och köra HÄR


Som ett ljus i mörkret så har det vänt och vi går mot ljusare tider igen!

Nu vänder det - Årets kortaste dag - Vintersolståndet har infallit!
Till vår glädje så går vi nu mot ljusare tider då vintersolståndet inföll fredag 22/12 klockan 04:27. Till en början så märks det ej men redan lite efter nyår så kan man definitivt märka av att det åter blir ljusare!

Onsdag 20 mars 2024 infaller vårdagjämningen som nästa anhalt på väg mot den ljusa härliga sommaren!

EWP kommer fortsatt följa upp väderläget innan vi kommer att önska alla en God Jul.

 


Tidigare:
Ytterligare skärpningar av väderläget! (Uppdaterat 21/12 Kl. 08.30:
I samband med stormlågtrycket Pia så kommer temperaturerna främst under fredagen att falla vilket innebär att nederbörden går från regn till snöfall. Detta i kombination med mycket hårda vindbyar kommer skapa mycket stora problem i jul-trafiken! Trafikanter varnas. Främst så berörs  mellersta och norra Götaland av detta. Det innefattar hela västra Götaland, hela Östergötlands Län samt de norra delarna av Jönköpings Län, Kronobergs Län samt möjligen nordligaste delarna av Kalmar Län

Inställda tåg...
I söder så innebär stormlågtrycket att vissa tågsträckor och busslinjer kan tvingas att ställas in de närmsta 1-2 dygnen! Läs mer på Skånetrafiken HÄR

EWP uppdaterar vid behov och möjlighet.

 


Tidigare:
Under torsdag och natt mot fredag drar stormen "Pia" in och kommer vindmässigt främst beröra södra Halland samt större delen av Skåne med mycket hårda vindbyar som periodvis når stormstyrka i byarna! För övriga västkusten, Bohuslän är det risk för hårda - mycket hårda vindbyar. Därför så är en Nivå 2 varning lagd för stormbyar över södra och mellersta Halland samt för Skåne. För övrigt så föreligger en varning för mycket hårda vindbyar som möjligen även kommer beröra sydvästligaste delarna av Kronobergs Län.

Risk för fallande träd samt kringflygande föremål!
Stor försiktighet ska iakttagas, särskilt i mörker under sådana omständigheter. Risk för fallande träd, grenar, samt kringflygande lösa föremål. Man bör ha stuvat undan trädgårdsmöbler och liknande för att undvika skador på egendom. Vistelse utomhus i mörker bör undvikas under sådana förhållanden.

 

Kallare väder kommer medföra halka!
I sammanhanget så faller temperaturerna under fredagens senare del samt natten mot lördag med början norrifrån. Därför så varnas för risken med is och snöhalka när man ska bege sig ut i trafiken!


Tidigare:
Under torsdagsdygnet och en bit in över fredagen drar ett stormlågtryck in över Skandinavien västerifrån som danska DMI har döpt till "Pia". Danskarna får det värst med risk för orkanbyar över Jyllands kust men även stora nederbördsmängder och höga vattenstånd i låglänt terräng.

 

Regn i söder men snökaos i norr!
Stora delar av Sverige kommer att beröras av lågtrycket med de starka vindarna och varningar för främst snöfall i kombination med hårda vindbyar utfärdades på EWP under tisdagen och kommer gälla främst under torsdagen och en bit in över fredagen!

Särskilt över större delarna av Svealand samt sydöstra Norrland kommer det bli mycket stora problem i jultrafiken! Längre söderut över Götaland kan nederbörden börja som snö men övergår snabbt i regn.

Både Nivå 2 och Nivå 1-varningar ligger ute!
Över Gävleborgs Län ligger en Nivå 2 varning för ymnigt snöfall som kan ge uppemot 40 cm nysnö! I kombination med hårda vindbyar så blir det en tuff utmaning för alla som ska iväg till nära och kära!

För Värmlands Län, Örebro Län, Västmanlands Län, Uppsala Län, Stockholms Län samt för Västernorrlands Län så ligger Nivå 1 varningar ute! - Se dessa HÄR


Ta god tid på dig när ni ska iväg!

Se till att bilen är väl rustad med vinterdäck, spolarvätska, isskrapa, snöborste med mera. Tänk även på att sopa av snön från biltaket och håll rutor, registreringsskyltar och strålkastare väl fria från snö. Annars är det risk för såväl olyckor som böter.

Var väl förberedda innan ni åker!
Ha gärna väl sörjt med mat och varm / kall dryck om ni ska åka långt samt ha gärna koll på vart toaletter och rastplatser finns utmed vägarna. Ha även batteriet fulladdat för elbil och bilen väl tankad för att undvika stopp. Ta god tid på er vid körningen och stressa inte!

EWP följer upp väderläget de kommande dygnen!

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter