.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 december 2023 20:56
Så blir nyårsvädret!

Untitled document

Det har varit några besvärliga väderdygn med flera lågtryck som har passerat från sydväst där många i södra Sverige har fått en blandning av både regn, underkylt regn och snö. Under torsdagen har stora mängder snö fallit i bland annat Värmland och västra Västmanland där busstrafiken i framförallt Värmland har haft stora problem.

En ny portion med snöfall kommer att beröra just detta område under fredag morgon och förmiddag och ytterligare kring 10 cm snö kan falla. Störst mängder väntas i  centrala Värmland och in mot norra Örebro län. I södra Värmland, Närke samt övriga delar av södra och östra Svealand väntas regn falla på kalla vägbanor och ge svår ishalka på många håll. Lokalt kan även underkyld nederbörd förekomma, så ta det försiktigt i trafiken. För Götalands del är det plusgrader och regn som det handlar om.

Hur blir det på nyår?

En högtrycksrygg ger rejält kallt väder över norra Norrland. I skrivandets stund är det 30 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lappland och under fredagen väntas en del snöfall över främst de mellersta delarna av Norrland. Högtrycket ligger parkerat här uppe under årets sista dagar och även över nyår. Det betyder fortsatt kallt väder i området med lite snö här och var. I främst fjällkedjan uppsprucket molntäcke, annars rätt mycket moln som det vanligtvis blir under vinterhögtryck.

Minusgraderna sträcker sig ända ner över Svealand men i Götaland ser plusgraderna ut att bestå. Under lördagen lättare nederbörd i gränszonen och möjligen en del kraftigare skurar över sydvästra Götaland i samband med ett nytt mindre lågtryck. Detta drar snabbt undan österut och bäddar för en lugn nyårsafton.

Helhetsmässigt kommer nyårsafton (söndag) bli en grå historia i hela landet. Undantaget delar av norra fjällkedjan som i lä av högtrycket kan få uppsprucket molntäcke. Det blir heller inte mycket nederbörd utan mest uppehåll väntas, men...

Tolvslaget

...ett nytt omfattande lågtrycksområde ligger på lut och närmar sig från sydväst. Prognosen är något osäker när detta når in, men som det ser ut nu kommer regn, snö och blåst att svepa in mot västra Götaland lagom till tolvslaget för att sedan sprida sig åt nordost. Men det ser ut att gå rätt sakta så under nyårsdagen väntas hela paketet ligga över Götaland och södra Svealand med en blandning av både regn och snö. Detaljerna kring detta är osäkra och något vi kommer att återkomma till.

För resten av veckan ser högtrycksryggen i norr ut att dominera vädret med flera minusgrader i både Norrland och Svealand. Över Götaland kommer flera attacker av mildluft och med detta även regn och snö.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter