.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 februari 2024 07:15
Skottdagen tar med sig pollen från Polen! - Uppdaterat!

Untitled document

Risk för gräsbränder!
En viktig uppdatering avser GRÄSBRAND-RISKEN som dragit igång på allvar nu i främst allt torrt fjolårsgräs! I sammanhanget så är det blåsigt vilket innebär att gräsbränder som kan sluta i ännu större olycka lätt sker och det går sekundsnabbt i det torra gräset. I sammanhanget så är just gräsen så eldfängda i sin strategi att bana väg för det nya gräset i marken samtidigt som det "gödslar sig självt" genom askan det avger. Olyckligtvis så kan allvarliga bränder starta på så vis.

En aktuell brandriskkarta finns att tillgå HÄR.


Våren tar nu jättekliv upp över vårat avlånga land och våren har redan infallit i princip hela södra och mellersta Sverige. Man anser att våren infaller när dygnsmedeltemperaturen ligger över 0 grader under 7 dygn på raken där den tidigaste ankomsten är 15 februari. Så har skett på många håll i södra och mellersta Sverige. Längre norrut i Norrland så är det fortsatt vinter enligt definition.

Läs mer om årstiderna HÄR eller HÄR

Skottdagen är här 29 februari!
Vart fjärde år så infaller skottdagen men inte alltid. Ett skottår är ett år med fler dagar än normalt. I den julianska och gregorianska kalendern förlängs året med en skottdag, som (numera) läggs till i februari månad. I lunisolarkalendrar som judiska, babyloniska och den gamla romerska kalendern innebär skottår att året har en extra månad – skottmånad.

Skottår är ett sätt att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året. Eftersom ett tropiskt år (årstidsår) är 365,2421875 dygn långt kan inte ett år med 365 dagar ständigt användas i kalendern inom loppet av 100 år skulle då årstider, datum för solstånd och dagjämningar med mera nämligen förskjutas mer än 24 dagar i kalendern. Genom att (med vissa undantag, se nedan) vart fjärde år öka årets längd med en extra dag kan kalendern hållas någorlunda i fas med årstiderna. Ordet skott betyder "något som skjutits in".

Enligt gamla brittiska traditioner så var det förr i tiden sed att "fruntimren kunde fria denna dagen". Något som idag sedan länge kan anses som rejält förlegat men ändå kul att ha i åtanke denna dagen. Fram till 1999 så inföll skottdagen den 24 februari men detta ändrades till just den 29/2 år 2000. Många finns som fyller år just den 29/2 och firar antingen födelsedagen 28/2 eller 1/3 vilket är en smakfråga. En person som är 28 år och fyller på skottdagen brukar skämtsamt fylla 7 år,  7x4 =28.

Läs mer om skottdagen på Wikipedia HÄR

Pollensäsongen är mycket tidig!

Redan i mitten av februari kom ett mindre trevligt vårtecken när pollensäsongen dragit igång efter att milda sydvindar fört in pollen från just Polen och andra länder på  kontinenten. Främst är det hassel och al som ger allergiska besvär så här års. På apoteken finns allehanda medel mot allergierna och i svårare fall får starkare preparat skrivas ut av läkare för att lindra besvären.

Orsakerna till de ökande allergierna tros bero på en omvärld med andra skadliga ämnen som ökar belastningen på vårt immunförsvar. Som tips är att man inte ska hänga ut tvätt när pollensäsongen är som värst utan man bör välja torktumlare, torkskåp elelr liknande inomhus för att på så vis minska exponeringen av pollen.

Aktuell pollenprognos för hela landet finns HÄR

Källa: Wikipeda och eget material.

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter