.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 april 2024 19:46
NYTT BAKSLAG - KALLARE IGEN!

Untitled document

Den senaste tiden har vi kunnat njuta av vårvarmt väder och på tre orter i sydligaste Sverige anlände den meterologiska sommaren!

<<< I södra Sverige blommar de japanska (?) körsbärsträden. och står i full blom när detta skrivs. Men skynda att njuta då de sköra blommorna snabbt faller av när det blåser.

Svensk väderhistoria skrevs under lördagen den 6:e april 2024. För vart och ett av de fem dygnen från den 6:e fram till den 10:e april låg dygnsmedeltemperaturen på minst 10,0° vid SMHIs stationer i Malmö och Kristianstad, båda i Skåne, samt Karlshamn i Blekinge. Därmed uppfylldes villkoret för meteorologisk sommar vid dessa tre stationer. Ankomstdatumet för sommaren räknas som det första av de fem dygnen vilket i det här fallet innebär den 6:e april. Detta är det allra tidigaste ankomstdatum för sommaren som observerats i Sverige med statistik från slutet av 1800-talet. Det tidigare svenska datumrekordet i detta avseende var den 10:e april och hade mer än 100 år på nacken. Så tidig var sommaren år 1906 i Kristianstad i Skåne och Växjö i Småland.

Tyvärr kallare väder på ingång då bakslag väntar!

Men ny sker åter en omläggning till en betydligt kallare vädertyp, så ofta som sker just i april. Arktisk luft drar ned norrifrån och givetviss märks detta längst i norr först. Såväl ishalka som nysnö ser ut att väntas. Längre ned i söder så kommer söndagen bli rejält blåsig med mycket hårda vindbyar. På sina håll på västkusten så kan vindbyarna lokalt nå stormstyrka.

Normala vårtemperaturer i södra Sverige men kylslaget längre norrut ett bra tag framöver.
Från mellersta delarna av landet och norrut är risken för minusgrader och frost, främst nattetid stor. Längre söderut så blir det lite kylslaget men ändå rätt normala vårtemperaturer. Så det lär dröja innan sommaren avancerar på nytt.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter