.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in fr att skriva inlgg


.:: Vra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 maj 2024 12:51
KANSKE MER POLARSKEN I NATT MOT 12/5!

Untitled document

JORDSKALV I SKELLEFTEÅ!
Först ska det dock nämnas att ett jordskalv på magnituden 2,9 på Richterskalan inträffade lördag förmiddag i Skellefteå. Inga rapporter om inträffade skador har hittills inkommit.


FANTASTISKA NORRSKEN DÄR HIMLEN VAR MOLNFRI!

Vi är mitt uppe i ett rymdväder som vi kommer skriva in i historieböckerna. Strax innan kl. 01 natten till lördag svensk tid uppmättes en av de starkaste geomagnetiska stormarna i modern tid, G5, och norrsken har skådats över stora delar av Europa.

Under veckan har mängder av solutbrott skett från den stora solfläckgruppen 3664 och de flesta av dessa har varit jordriktade. Dessa utbrott har slungat ut stora mängder plasma och med solvinden tagit sikte mot jorden. Det första av dessa utbrott nådde jorden i går kväll och resulterade i ett fantastiskt norrsken som har setts ända ner över Medelhavsområdet. Fler plasmaträffar kommer att träffa jorden - så vi har inte sett ett slut på detta än.
Geomagnetiska stormar mot jordens magnetfält mäts i G-nivå, från G1 till G5. Vi hade alltså den allra högsta uppmätta styrkan tidigt i natt och något som bara kan, i modern tid, jämföras med solstormarna kring Halloween 2003 och solstormen 1989. Vi har alltså haft den starkaste stormen på över 20 år.
Hur blir det ikväll?
Mycket hänger på solvinden och olika parametrar - men med tanke på att jordens magnetfält har skakats om likt en torktumlare x100, så får vi förmodligen se norrsken även ikväll och i natt. Det ser även ut att bli större områden med klart väder än förgående natt. Men vi återkommer om detta senare idag.
Tack för alla fina bilder på sociala media vi har fått in! Fortsätt gärna att skicka in! Bilden i artikeln här var inskickad till oss av Ida Lindberg och vi tackar för denna fantastiska bilden!

Följ läget vidare på Spaceweatherlive.com
Skribent: EWP-teamet: Simon / Anton / S. Johansson


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter