.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







VÄDERKRÖNIKAN


1 september 2014 16:24
Augusti: Mycket händelserikt bland alla blixtrande skyfall!

Så är den över, den kalendariska sommaren! Vi har vänt blad mot september och det har blivit hög tid att sammanfatta den här regniga och mycket händelserika augustimånaden. 

> Temperatur - augusti

Månaden blev som helhet något varmare än normalt i hela landet. Detta tack vare den varma inledningen där en del av högsommarvärmen från juli även hängde kvar en stund efter månadsskiftet. Temperaturen började dock sakta sänkas men det var ändå ovanligt varmt i hela landet. Inte förrän den 11:e började den kyligare luften dra in på allvar, orsakat av den forna orkanen Bertha. Denna kyliga luft bestod sedan i ett par veckor. Mot månadens slut började något varma luft dra in igen, men inte i närheten av den som inledde augusti.

Störst temperaturöverskott denna månad fick östra Norrland med 2-3,1 grader över det normala på många håll. På andra ställen i landet istället mellan 0-2 grader över normalt. Lägst överskott fick man faktiskt på Landvettes flygplats där man fick 0,2 grader under den normala augustitemperaturen.

Månadens högsta temperatur uppmättes vid Lugnet i Falun den 5:e med +35,1 grader. Den lägsta uppmättes i Pajala den 24:e med -3,2. En siffer-sammanställning finns längst ned.

> Nederbörd - augusti

Månaden har varit rejält blöt och känner nog de flesta till. Allra blötast har det varit i västra Småland , Halland, Västergötland, Dalsland och Bohuslän. Lokalt har det fallit tre gånger så mycket som normalt! Men de flesta andra håll i landet har det fallit mer regn än normalt. Undantaget i delar av Lappland som fick något under det normala.

Flera stationer har uppmätt över 300 millimeter hittills under månaden, vilket är ganska ovanligt. Detta gäller bland annat Linhult i Västergötland (327 mm), Ullared i Halland (317 mm) samt Torup i Halland (329 mm). Bland annat Linhults mängd är ett nytt augustirekord sedan mätningarna startade 1911.

All denna nederbörd har bidragit till flertalet varningar för höga flöden. Den 20-22:a var det extremt höga flöden, och därmed en nivå 3-varning, i Nissans nedre delar i södra Halland.

> Varm inledning

Värmen från juli hängde delvis kvar även i början av augusti. Den 3-6:e uppmättes +30 grader eller mer. Falun-Lugnet skulle så småningom stå som årets segrare för högsta temperatur när stationen uppmätte +35,1 grader den 5:e. Det är Sveriges högsta temperatur sedan juli 1994.

Även i norra Norrland noterades 30-gradersnoteringar under månaden. Exempelvis +31,8 i Vidsel den 5:e samt Gävle i södra Norrland med +32,6 grader den 4:e. Götalands högsta temperatur under månaden blev +33,9 grader i Härsnäs i Östergötland den 3:e. Vinnaren blev alltså Svealand med Falun-Lugnets +35,1 den 5:e!

Den varma inledningen gjorde att månaden till det stora hela blev varmare än normalt i praktiskt taget hela landet.

> Kamp mellan luftmassorna gav extrema åskväder

Både väster- och söderifrån närmade sig fronter som skulle trycka på den mycket varma luften över Sverige. Det gav upphov till några mycket åskrika dagar. Mellan den 1-8:e registrerades hela 121 400 blixturladdningar i Sverige (moln-mark-blixtar)! Mest var det den 3:e då vi fick ett nytt svenskt åskrekord med 47 901 nedslag. Så många nedslag på en dag har inte inträffat sedan man började mäta 2002. Mellan den 3-7:e uppmättes mer än 10 000 nedslag i landet per dag. Det står redan klart att 2014 blir det åskrikaste året sedan 2002!

I de kraftiga åskvädren förekom extrema skyfall, stora hagel, fallvindar och tromber. På många håll blev det svåra översvämningar.

> Skogsbranden i Västmanland

Den sista juli startade en skogsbrand i närheten av Sala i Västmanland. I och med den extremt torra marken spred sig branden väldigt snabbt. Branden spred sig norrut och den 4:e och 5:e riskerades stadskärnan i Norberg att evakueras. Branden hindrades dock att fortsätta sin spridning med så kallade brandväggar. Detta var Sveriges största och mest omfattande skogsbrand i modern tid och skördade ett dödsoffer. Minst 15 000 hektar skog uppskattades ha brunnit upp, vilket motsvarar 150 kvadratkilometer. Branden uppskattas ha ett skadevärde på omkring 970 miljoner kronor,

> Fortsatt varmt och åskrikt

Ingen särskild nederbörd föll över det brandhärjade området. Visst, några enstaka eftermiddagsskurar passerade, men inget ihållande som verkligen behövdes. Brandröken spred sig med vinden och nådde delvis ända uppåt södra Norrland. När vinden låg åt sydost kände man av röken ute på Åland. Temperaturen var mycket hög i området och hundratals brandpersonal gjorde sitt yttersta för att branden skulle hållas i schakt. 

I övriga delar av landet förekom den 5-8:e rejäla åskväder som återigen gav skyfall och översvämningar. Åskan bildades på en kallfront som mycket sakta rörde sig österut över landet under flera dagar. Bakom denna drog det ned något svalare luft.

> "Tropiska nätters sommar"

Även i augusti förekom flertalet så kallade tropiska nätter (när temperaturen ej understiger +20 under natten). Främst var det kustnära områden som fick sådana i och med det varma havsvattnet som gjorde att nattemperaturen hölls uppe. Under nio nätter rapporterades det tropiska nätter runt om i landet. Påminner åter om att varken 2012 eller 2013 innehöll några tropiska nätter.

> Den forna orkanen bidrog till kallare väder

Från den 11:e började högtrycket att tryckas mer och mer österut, vilket gav upphov till betydligt svalare väder på vår hemmaplan. Successivt sjönk temperaturen under det normala, och från den 15:e hade i stort sätt hela landet något kallare än normalt. Det förekom mycket regn och regnskurar, framförallt den 12:e i norr, den 17-18:e i hela landet, den 19-23:e i söder samt den 30-31:a i Skåne. Boven i dramat var besöket av den forna orkanen Bertha som inte högtrycket kunde stå emot. Bertha blev den enda orsaken till att vädret markant vände till en mer höstlik typ och att vi sannolikt hade upplevt årets sista värmebölja.

> Skyfall gav landskapsrekord!

Inledningen av månaden hade samlat tillräckligt med energi, fukt och värme för att sedan bilda en explosion av kraftiga skurar med lokala skyfall. Främst landets sydvästra del fick massiva skyfallsskurar som orsakade svåra översvämningar i bland annat Halland. Den 19:e får räknas som månadens mest nederbördsrika dygn då Hällum strax söder om Vänern fick hela 133,7 millimeter regn under dygnet.

Denna mängd är sommarens absolut största nederbördsmängd hittills och är också ett nytt rekord för landskapet Västergötland! Aldrig har det fallit så mycket regn på ett dygn i landskapet oavsett månad. Om det hade fallit sju millimeter till, hade vi fått nytt regnrekord i hela landsdelen Götaland!

Som alla andra kraftiga skyfall så orsakade även dessa stora materiella skador i samhället, såsom bortspolande vägar, översvämmade källare/viadukter, förstörda tak och inställd kollektivtrafik. 

> Ovanligt mycket tromber

Måndagen den 11:e blev något av ett officiellt startdatum för tromberna i Sverige. I och med Berthas ankomst så förekom flertalet tromber längs med våra kuststräckor framförallt. Men även i inlandet förekom en hel del tromber, som vi fick in en hel del rapporter och bilder om! Några exempel på orter där vi fick in trombrapporter från var: Västerås (Västmanland) samt Svedala (Skåne).

Tromber i Svedala. Foto: Mikael Amundsen.                         Tromber i Västerås. Foto: Sophia Ågren

 

> Den meteorologiska hösten kom och värmeböljorna var ett faktum

Höstens officiella ankomstdatum är i år den 9 augusti. Fjällstationen i Lappland, Tarfala, uppmätte från och med den 9:e en dygnsmedeltemperatur under +10 grader i minst fem dygn i sträck, vilket är det som krävs för att det ska bli höst. Detta var ganska normalt om man jämför med höstens genomsnittliga ankomstdatum under referensåren 1961-1990. Därefter anlände hösten även på andra ställen i fjällvärlden. 

Under månaden föll även säsongens första snöflingor i Lapplandsfjällen. Inget snötäcke har dock ännu inte uppmätts.

Natten mot den 16:e sjönk temperaturen till -2,3 grader i Latnivaara, norra Lappland. Detta är månadens och säsongens första notering under 0 grader. Därefter följde några nätter med minusgrader i landets nordligaste del. Natten till den 29:e uppmättes Götalands lägsta temperatur under månaden; +0,8 grader i Horn, Östergötland. Natten till den 31:a uppmättes Svealands lägsta; -0,6 grader i Ulvsjö i norra Dalarna.

Skyfall i Skåne avslutade månaden

Under månadens två sista dagar drabbades främst Skåne av skyfallsregn vilket orsakade stora problem. Under tre timmar (klockan 06-09 den 31:a) föll hela 71 millimeter regn i Malmö. Totalt under dessa två dygn uppmättes 107 millimeter i Malmö! Vägarna E6 och E22 stängdes av på flera platser och kollektivtrafiken stod tillfälligt helt still. Uppåt 3 000 abonnenter blev utan el.

Ett vanligt scenario denna mycket händelserika augustimånad!

-----------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +35,1 grader i Falun-Lugnet den 4:e.

Månadens lägsta temperatur: -3,2 grader i Pajala den 24:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 329 mm i Torup, Halland (292% av det normala)

Månadens minsta nederbördsmängd*: 12 mm i Gunnarn, Lappland (17% av det normala).

Månadens mest åskrika dygn: Den 3:e med 47 901 nedslag (rekord)

Totalt antal blixtnedslag (moln-mark) under månaden: 155 378 stycken

Totalt antal blixtnedslag sedan 1 maj 2014: 431 691 stycken

                     *: Avser den totala mängden 1-31 augusti

Källa data: SVT Väder: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/augusti2014

samt eget material.

-------------------------------------------------

Skribent:




Fler krönikor