.:: Just nu
Online: 4 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







VÄDERKRÖNIKAN


29 november 2014 22:31
November: Mycket mild inledning följdes av grått i massor

Det har blivit hög tid att vända till det sista bladet i almanackan - december står för dörren, med allt vad det innebär! Givetvis är julen den största händelsen där vi redan från den 1:a advent räknar ned dagarna. Vädret är ju minst sagt betydelsefullt en månad som denna, inte minst kring julhelgen! Många anser att det inte är någon riktig jul om det är inte ligger ett vitt snötäcke utanför fönstret. Vem vet? Kanske kommer detta trots allt att bli vanligare i takt med klimatförändringen, och något som man måste förbereda sig på? Hur vädret blir denna jul får vi återkomma till längre fram i december, det är alldeles för tidigt att sia om det nu.

Nog om detta. November är snart över och vi ska som vanligt sammanfatta månadens större väderhändelser - även om det inte har blivit några sådana denna månad! Nåväl, vi får se var vi hamnar i denna krönika:

^ Foto: Maria Möller den 26 november. (facebookbild)

Temperatur - november

Det har varit en mycket mild månad i landets södra och mellersta del. Medeltemperaturen ligger för de 28 första dygnen 2-4 grader över det normala. Det gäller så långt norrut som sydligaste Lappland. Allra längst i norr har det dock varit något kallare än normalt.

Främst inledningen var rekordmild med exempelvis +15,9 grader i småländska Markaryd den 2:a och +14,9 i Örebro samma dag. Successivt under månadens inledning slogs även nya säsongslägsta, och det som fortfarande gäller uppmättes den 14:e med hela -29,7 grader i Nedre Soppero.

Nederbörd - november

Det har varit en nederbördsfattig månad. De områden som har fått omkring normalt med nederbörd är östra Götaland, södra Norrland och nordvästra Svealand. Annars har det fallit mindre än normalt, framförallt i stora delar av mellersta och norra Norrland. På flera håll har man bara uppmätt några ynka millimeter.

> Inledningen: Åska, extremvärme och -20 gradig kyla

November inleddes mycket milt med omkring 13-15 plusgrader ända uppåt Gävletrakten. I småländska Markaryd uppmätte man den högsta novembertemperaturen sedan 2011; +15,9 grader den 2:a. Både Örebro (+14,9) och Göteborg (+14,5) slog sina tidigare rekord för november. Här startade mätningarna 1858 respektive 1859. Dagen efter, den 3:e, noterade även Karlshamn och Ölands norra udde nya novemberrekord med +14,8 respektive +14,0 grader. (Källa SMHI)

Vi på EWP fick in många rapporter om det extremt milda vädret och att det kändes som en helt vanlig sensommardag med en rätt kvav och fuktig luftmassa. Dagen före, den 1:a, åskade det ovanligt kraftigt i delar av Bohuslän och i Vänertrakten. Hela 1 040 blixtnedslag registrerade SMHI under dygnet vilket är mycket för att vara så sent på året! Ordet extremväder passar bra just vid denna tidpunkt, speciellt när väderstationer i norra Sverige uppmätte -21 grader tidigare samma dag, samtidigt som det alltså rådde fullt sensommarväder i söder!

En fullt utslagen lupin i Arvika den 2 november. Foto: Johan (EWP:s bildportal)

 

> Värmen följdes av snöfall och kyla

Efter ett par milda dagar även i norra Sverige så kom kylan i en rasande fart redan den 4-5:e. Det blev kallare även i söder och den 5-7:e förekom en del snö, den första för säsongen. Trots att inga stora mängder föll orsakade ändå snön en hel del avåkningar och andra snörelaterade olyckor. Månadens största snödjup i Götaland uppmättes just den 7:e i östgötska Skärkind med 8 cm. I Svealand blev 27 cm det största snödjupet, och det uppmättes i Gördalen i norra Dalarna den 24:e.

Det rådde mycket kalla nätter, främst i norr, med -26,2 grader i lappländska Naimakka den 5:e.

> Och så mildare igen

Snabbt blev det mildare igen och snön i söder smälte bort med ett sving. Det var allmänt temperaturer från +10-12 grader i söder till omkring -5 i norr. Det gråmulna vädret dominerade i hela landet, utom i norra Norrland. Här återfanns kylan rätt kvickt igen och de kalla nätterna fortsatte. Säongslägsta slogs på nytt och den 14:e uppmättes -29,7 grader i Nedre Soppero, vilket är månadens lägsta temperatur. Dock är denna siffra inte speciellt ovanlig i november utan inträffar med jämna mellanrum.

Inga större regn- eller snömängder föll i landet under mitten av månaden utan det var mest duggregn i söder och lätt snöfall i norr som gällde. Typiskt novemberväder med andra ord...

Den gråa nyansen på himlen var en vanlig syn denna månad. Här fotat i Luleå den 18 november. Foto: Rolfis (EWP:s bildportal)


> Rekordlite och rekordmycket sol på samma gång

I södra och mellersta Sverige har solen lyst med sin frånvaro. Däremot finns det platser i norr där man fått många soltimmar. I Kiruna har man slagit ett nytt solrekord för november! Framtill den 27:e har solen lyst 42 timmar här. Det tidigare rekordet var på 40 timmar år 2008. Omvänt, det har också varit solrekord för få soltimmar. I Stockholm samlade man ihop tre ynka soltimmar den 1-27:e. Detta är den lägsta siffran i november sedan 2000 då man hade åtta timmar. Detta rapporterade SVT Väder om den 28 november.

Här skiner solen i Hälsingland den 19 november. Foto: Sara Eriksson (facebookbild)

 

> Sommaren höll i länge

Den meteorologiska sommaren höll sig stenhårt kvar i södra Skåne och vid kusten i Blekinge samt ute på Öland. Inte förrän den 14:e kunde sommaren se sig besegrad av hösten. Sist ut att få höst var Falsterbo, Skillinge (Skåne), Karlskrona och Utklippan (Blekinge). Annars så har vintern inte gjort några jättekliv söderut och ligger i ett område från Orsatrakten och norrut. Fortfarande har dock stora delar av Norrlandskusten höst. Här skulle vintern normalt sätt kommit innan den 1 november.

Vintern är väldigt sen. Den 1 december skulle den ha kommit ända ner till hela Svealand och även inre Götaland. Där är den långt ifrån.

> Landningen på komet 67P

Den 12:e var en mycket stor dag för alla astronomiska forskare och rymdintresserade. Det var nu landningen av en rymdsond skulle ske på komet 67P. Farkosten Rosetta skickade ned sonden Philae enligt tidtabell och det såg länge ut som att det hade lyckats. Dock så insåg man i efterhand att man hade landat där det var solskugga och därmed kunde inte batteriet laddas. Så länge ingen sol kommer åt solcellerna som kommer ingen information att kunna sändas till Jorden. 

Komet 67P. Foto: European Space Agency - ESA.


> Väldigt händelsefattigt väder

Ingen regelrätt storm har förekommit under månaden. Enda stormtillfället var när Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen uppmätte 25 m/s i medelvind den 3:e. Annars har det mest varit mulet och disigt. 

-----------------------------------------------------

Månadens högsta temperatur: +15,9 grader i Markaryd den 2:a.

Månadens lägsta temperatur:  -29,7 grader i Stekenjokk den 14:e.

Antal blixtnedslag i landet 1-28 november: 1 149 stycken (varav 1 040 den 1:a)

Totalt antal blixtnedslag från 1 maj 2014: 407 541 stycken.

-----------------------------------------------------

Källa: SVT Väder (http://www.svt.se/vader/manadskronikor/rekordsoligt-i-kiruna-men-i-ovrigt-mest-gratt)

SMHI: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpAvv

SMHI: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=nbdAvv

samt eget material.

                                                         

Vi på EWP önskar alla besökare en trevlig och fin 1:a advent!

 

Skribent:




Fler krönikor