.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERSKOLAN


25 augusti 2012 19:08
Väderskola: Tropiska nätter

Untitled document

Begreppet tropisk natt har inte kommit till bruk hittills i sommar. Det har inte varit en enda tropisk natt på hela sommaren och det är väldigt ovanligt. Sannolikheten är också låg för chansen till kommande tropiska nätter.

Vad är en tropisk natt?

Om inte temperaturen understiger 20 grader på hela natten (kl. 20-08) kallas det för tropisk natt. Normalt sätt brukar en eller flera sådana nätter inträffa i Sverige varje år, enligt statistiken mest i slutet på juli och i början av augusti. Men i år ser det alltså ut som om vi blir utan det.

Tropiska nätter förekommer oftast över hav, närmast kusten eller runt stora sjöar. Anledningen till detta är att under varma och soliga perioder lagras också värme i vattnet som sedan utstrålar under natten och nattemperaturen hålls uppe.

Statistik

Det var längesedan Sverige inte hade någon tropisk natt på hela sommaren. Senast det inträffade var 1998, precis efter den rekordvarma sommaren 1997. Längre tillbaks i tiden var det ganska vanligt att det inte inträffade några tropiska nätter. Åren 1961-1965 förekom inte någon tropisk natt, likaså år 1970-1971, 1981, 1984, 1985 och 1987. Men sedan har antalet tropiska nätter ökat avsevärt. Hittills toppar 1997 som hade lite drygt 30 tropiska nätter. Sommaren 1997 var rejält varm och bjöd på såväl varma dagar som nätter!

Det kan finnas flera orsaker till att det var mindre tropiska nätter förr. Delvis att vi har ett varmare klimat sedan dess men också att har t.e.x. SMHI fler mätstationer kan vara en anledning.

Den allra varmaste tropiska natten som inträffat i Sverige är den 10 augusti 1975 då minimitemperaturen inte understeg 23,7 grader på hela natten. Detta skedde på Kullen i Skåne.

Det också södra Sverige som har flest tropiska nätter. I norr är det betydligt ovanligt även om Lappland har haft enstaka varma nätter, detta sker vanligtvis i juli.

Framtiden

Antalet tropiska nätter förväntas öka de närmaste åren. Perioden 2071-2100 kan Götaland och Svealand få lika många tropiska nätter som man idag har runt Medelhavet. Källa SMHI.

Källa: SMHI om Tropiska nätter samt eget material.

 

Skribent:


Fler artiklar