.:: Just nu
Online: 30 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERFAKTA


Vi har här samlat de 10 huvudtyperna av moln. Klicka på en molntyp för mer information.Cirrus

Cirrocumulus

Cirrostratus

Altocumulus

Altostratus

Cumulus

Cumulonimbus

Stratus

Stratocumulus

NimbostratusAltocumulus

Altocumulus liknar Cirrocumulus en del i utseende, men ligger betydligt längre ner än dessa moln, 2-5 km höjd. Dessa moln består tillskillnad från Cirrocumulus, av underkylda vattendroppar. Dessa moln kan ge tecken på att luften är en aning fuktig i det högre luftlagren.

De bildas vid svag konvektion då de vertikala vindarna är kraftiga och blandar ihop olika luftskikt. Fuktig luft från marken kan då transporteras upp.

Altocumulus kan ofta kännetecknas på sin gråa undersida samt att molnkuddarna ser ut att bölja fram på himlen, därav sitt svenska namn, Böljemoln.

Molnen i sig visar inga antydningar om sämre väder men kan ändå föregås av en front eller visa tecken på konvektion. Se molntyperna nedan.

Följande symboler används inom meteorologin för att beteckna Altocumulus:


Altocumulus Undulatus:
Dessa moln kan finnas i samband med väderförsämring om de övergår i tjockare flak längre ner mot horisonten.Altocumulus vid oväder:
Det finns främst 2 typer av Altocumulus som kan förutspå oväder. Nämligen Altocumulus Floccus samt Altocumulus Castellanus som ofta tyder på att luften är kraftigt fuktlabil, alltså stora temperaturkontraster i luftlagren. De här molnen bildas inte av konvektion från marken utan helt enkelt av vattenånga i ett fuktigt luftlager, som sedan stiger upp i ett kallare.

Molnen bildas oftast på morgonen eller förmiddagen för att sedan "brännas" bort av solen. Ser man dessa moln tillsammans med en hög daggpunkt kan man nog räkna med regnskurar eller åskväder under sena eftermiddagen och kvällen.

Altocumulus Floccus:

Molnen liknar vissa typer av Cirrocumulus men till skillnad mot de molnen kommer de här att försvinna ganska snabbt då solen börjar värma. Floccus liknar också vanliga Altocumulus en del men täcker betydligt mindre del av himlen och förekommer oftast bara sporadiskt.Altocumulus Castellanus:

Är kanske ett ännu säkrare tecken än floccus att luften är instabilt skiktad.
De liknar vanliga Cumulusmoln en del, men bildas betydligt högre upp. Precis som Floccus bildas dessa under morgonen eller förmiddagen, för att sedan försvinna när solen börjar värma.Linsmoln:
Linsmoln är det svenska namnet, och på latin heter de Altocumulus Lenticularis. Dessa moln kallas också för skönhetens moln och det är lätt att förstå varför. Formerna har egentligen ingen gräns och molnslaget har stått för många UFO-rapporter världen över då de antagit en tefatsliknande form.

Molnen bildas över berg då stabilt skiktad luft tvingas över bergskedjan, när luften sedan kommer över på läsidan bildas luftvågor som gör att konvektion kan uppstå.Övriga Altocumulus-moln:
Jag har tagit upp de vanligaste och viktigaste typerna av Altocumulus ovan, men det finns också fler tilläggsnamn. Vi ger här ingen beskrivning av dessa utan fyller bara i namnen.

Altocumulus Duplicatus
Altocumulus Lacunosis
Altocumulus Opacus
Altocumulus Perlucidus
Altocumulus Radiatus
Altocumulus Stratiformus
Altocumulus Translucidus
Altocumulus Virga