.:: Just nu
Online: 31 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERFAKTA


Vi har här samlat de 10 huvudtyperna av moln. Klicka på en molntyp för mer information.Cirrus

Cirrocumulus

Cirrostratus

Altocumulus

Altostratus

Cumulus

Cumulonimbus

Stratus

Stratocumulus

NimbostratusAltostratus

Altostratus eller skiktmoln som de också kallas ligger på 2-5 km höjd och består av vattendroppar. Även den här molntypen ingår i varmfrontens molnatlas och uppkommer ofta 6-12 timmar efter att cirrusmoln har iakttagits, och är det molnslag som följer efter Cirrostratus. Molnen kan i början vara ganska tunna så solen syns igenom som en matt skiva. Molnen i sig ser gråa och ganska konturlösa ut. Vissa altostratusmoln kan dock ha ganska skarpa konturer, läs mer om det längre ner.

Molnen bildas då en stor luftmassa lyfts upp och kondenseras.

Följande symboler används inom meteorologin för att beteckna Altostratus:


Altostratus Translucidus:
Det är just denna form av Altostratus som gör att solen ser ut som en matt skiva igenom solen. Räkna med att varmfronten är ganska nära nu, och att nederbörd är att vänta inom några timmar då molnen tätnar allt mer och till sist övergår i Nimbostratus.Altostratus Opacus:
Den här typen av Altostratus förekommer ofta tillsammans med Nimbostratus och kan också ge lätt nederbörd. Dess vågiga form får de när luftlagret under molnen är något turbulent, och blir mixad med fukt ovanifrån. Inte sällan bildas Pannusmoln (läs mer under Stratus), som ofta ses om molnen är en bit ifrån. De ser då ut som något mörkare och med en slätare vägg, ganska nära horisonten.Altostratus Mamma:
Molnen kan ge upphov till en färgsprakande solnedgång. Liksom Opacus bildas de här molnen av turbulens i de nedre luftlagren, men här något kraftigare.Altostratus Undulatus:
Oftast är det denna form av Altostratus, du får syn på först då Cirrostratus eller Cirrocumulus övergår i tjockare molnlager.Övriga Altostratus-moln:
De molnslag vi tagit upp är de vanligaste men det finns fler tillägg.

Altostratus Duplicatus
Altostratus Lenticularis
Altostratus Praecipitatio
Altostratus Radiatus