.:: Just nu
Online: 26 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERFAKTA


Vi har här samlat de 10 huvudtyperna av moln. Klicka på en molntyp för mer information.Cirrus

Cirrocumulus

Cirrostratus

Altocumulus

Altostratus

Cumulus

Cumulonimbus

Stratus

Stratocumulus

NimbostratusCirrocumulus

Cirrocumulusmolnen befinner sig på mellan 5 och 8 km höjd och bildas av Cirrus eller Cirrostratus som blir uppvärmda underifrån. Denna process kan uppkomma genom konvektion eller av stigande och fallande vindar inne i molnen. Dessa moln brukar följa Cirrusmolnen om en varmfront närmar sig. Finns dock inga andra Cirrusmoln i närheten liknar det här molnet mer Altocumulus.
Skillnaden är dock att Cirrocumulusmoln är genomskinliga eller vita och täcker oftast inte hela himlen. Altocumulus är något tjockare (gråfärgade) och täcker en större del av himlen. På svenska kallas den här molntypen också för Makrillmoln.

Följande symbol används inom meteorologin för att beteckna Cirrocumulus:


Typer av Cirrocumulus:
Egentligen ser de flesta Cirrocumulus ut på ett och samma sätt (bilden längre ner). Molnen har ofta en genomskinlig färg som solen lyser igenom. Finns Cirrus eller Cirrostratus i närheten späder det på känslan av att en varmfront är på väg, sedan vi såg de första Cirrusmolnen dra upp.Precis som alla moln finns det tilläggsnamn på dessa moln beroende på utseende.

Cirrocumulus Castellanus: Här höjer sig molntussarna något vertikalt och får små toppar. Detta kan möjligen vara tecken på labilt skiktad luft. Om Cirrus förekommer i närheten kan man räkna med att luften högre upp är stabil, och att moln bildade genom konvektion inte är troligt.

Cirrocumulus Floccus: Liknar Castellanus på många sätt men saknar topparna, molnen ser något "tussigare" ut och breder ut sig något horisontellt.

Cirrocumulus Lacunous: Visar större glapp mellan molnelementen

Cirrocumulus Lenticaluris: Än mer genomskinliga än vanliga Cirrocumulus och kan ofta se lite mer utdragna och silkesaktiga ut.