.:: Just nu
Online: 32 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERFAKTA


Vi har här samlat de 10 huvudtyperna av moln. Klicka på en molntyp för mer information.Cirrus

Cirrocumulus

Cirrostratus

Altocumulus

Altostratus

Cumulus

Cumulonimbus

Stratus

Stratocumulus

NimbostratusCumulonimbus

Det här är konungen bland alla moln. På svenska kallas även det här molnet för bymoln eller åskmoln. Det kan sträcka sig genom hela Troposfären upp till ca 12 000 meters höjd. Cumulonimbus är egentligen fortsättningen på det vanliga Cumulusmolnet eller rättare sagt Cumulus Congestus, och bildas alltså genom konvektion.

För er som vill veta mer om uppbyggnaden av ett Cumulonimbusmoln, och hur molnet laddas upp, hänvisar vi till "Guiden om Åska".

Vi kommer här mest ta upp de olika tilläggsnamnen och de olika formerna molnet kan ha.

Cumulonimbus Calvus:
Det här är molnet innan det fått sitt karraktäriska städ, regn förekommer oftast i detta stadiet men så behöver faktiskt inte va fallet, även om det ser så ut. Inne i molnet rasar nämligen kraftiga vertikala vindar som "håller fast" nederbörden. Kommer nederbörd ur detta moln handlar det om stora droppar.Cumulonimbus Incus:
Här är det typiska Cumulonimbusmolnet med sitt städ högst upp. Det bildas när molnets topp når 0-graders gränsen och molndropparna fryser till is.

När man kan se detta, kan man vara säker på att kraftig nederbörd faller, liksom att molnet nu absolut är kraftigt uppladdat.Cumulonimbus Praecipitatio:
Det här Cumulonimbusmoln som täcker hela horisonten med en mörk vägg.Cumulonimbus Arcus:
Arcusmoln är lätta att upptäcka på sina maffiga molnrullar som visar på att mycket häftiga vindar pågår i molnet. Fallvindar är inte alls ovanliga när molnet drar in.Cumulonimbus Capillatus:
Cumulonimbusmoln där städet flyter ut något ojämnt och liknar sammanklumpande cirrusmoln.Cumulonimbus Pileus:
Förekommer ofta över Calvusmoln och ser ut som ett litet dimmhölje över molnets topp. Det består precis som städet av iskristaller.Cumulonimbus Mammatus:
Fram till nyligen har man trott att dessa moln bildas under mycket kraftiga åskväder, och det är i och för sig också sant. Men nya forskarrapporter visar att de bildas när molnet förlorar energi och är på väg att sjunka ihop. Hur som helst kan de här molnen bli otroligt vackra och nästan se overkliga ut.

De här molnen ska inte förväxlas med Arcus molnen.Övriga Cumulonimbus-moln:
Det finns även några övriga tilläggsnamn för Cumulonimbus.

Cumulonimbus Spissatus
Cumulonimbus Scud
Cumulonimbus Tuba
Cumulonimbus Velum
Cumulonimbus Pannus