.:: Just nu
Online: 31 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERFAKTA


Vi har här samlat de 10 huvudtyperna av moln. Klicka på en molntyp för mer information.Cirrus

Cirrocumulus

Cirrostratus

Altocumulus

Altostratus

Cumulus

Cumulonimbus

Stratus

Stratocumulus

NimbostratusCumulus

Du känner säkert till, eller har hört talas om Cumulusmoln. De kallas med svenska namn, stackmoln eller vackert-väders-moln. Cumulus är den vanligaste molntypen av alla när det gäller konvektionsmoln. De bildas alltså genom att varm och fuktig luft stiger upp och avkyls.

Dess bas ligger på mellan 500 och ca 1500 meters höjd i vanliga fall, har de dock växt till sig kan de nå genom hela troposfären (Cumulonimbus).

Mycket av det som står här tas också upp i guiden om åska, samt i konvektiva moln under guiden om atmosfärens uppbyggnad.

Följande symboler används inom meteorologin för att beteckna Cumulus:


Cumulus Humulis:
Dessa moln bildas alltså när varm och fuktig luft från marken, med solens hjälp, börjar stiga upp i små luftbubblor med en vertikal hastighet på ca 10 m/s. När luftbubblorna stöter ihop med kyligare luft kondenseras de till molndroppar. På vilken höjd detta sker beror helt på hur instabilt skiktad luften är. Vid stabil skiktning bildas de troligen på ca 1500 meter eller högre, om de ens bildas överhuvudtaget vill säga.

Molnen täcker högst 4/8 av himlen eftersom den uppåtgående luften måste motsvaras av lika mycket nedsjunkande luft.Cumulus Mediocris:
Mediocris är Humulismoln som växt till sig något, och bevisar att en viss labil skiktning kan finnas. Därmed ligger troligen molnbasen en aning längre ner också.Cumulus Pileus:
Här börjar Cumulusmolnet stiga i höjden något, dock är det fortfarande svårt att bara genom att iaktta molnen, säga hur pass instabilt skiktad luften är.

Molnbasen börjar bli något grå eftersom mer vattenånga har förts upp till molnen. Små utdragna moln syns över topparna, därav namnet Pileus.Cumulus Congestus:
Vi kan nu faktiskt ana vad som är på gång. Molnet växer i höjden och pekar på att luften i allra högsta grad är labilt skiktad.

När kondensation uppträder i stackmolnet så frigörs det latenta värme som gör att luften värms upp. När detta sker avtar dess temperatur långsammare än med 10 grader/km som är normalt, oftast med 6 grader istället. Om den omgivande luftens temperatur avtar snabbare uppåt så förblir molnbubblan varmare än den omgivande luften och också lättare, och fortsätter då att röra sig uppåt. Molnet växer då snabbt genom att nya buller eller torn växer ut och upp från det gamla molnet.

Congestusmolnen kan nå en höjd på 3-5 km.

De första regndropparna kan snart börja falla!Cumulus Fractus:
Detta är Cumulus i ett tidigt stadie likt Humulis men här bildas de i ett turbulent luftlager. De här molnen är inte ovanliga en solig och blåsig dag.Övriga Cumulus-moln:
Här följer en lista på de övriga tilläggsnamnen för Cumulus som vi inte tagit upp innan.

Cumulus Castellanus:
Liknar Mediocris men har något högre toppar.

Cumulus Praecipitatio:
Cumulusmolnen har här växt ihop till större molnfragment, är de längre ifrån ser det ut att vara mulet längre bort.

Cumulus Radiatus:
Molnen ser här ut att ligga ihopväxta i utspridda band.

Cumulus Orographic:
Bildas nära berg då de tvingas stiga upp. Liknar små Linsmoln men ger oftast inte samma unika molnmönster

Cumulus Pannus:
Bildas i fukten under Cumulusmolnen, läs mer om dessa moln under "Stratus".

Cumulus Tuba:
Moln som breder ut sig nedåt under Cumulusmolnet.