Det har varit lugnt ett tag på stjärnhimlen utan några stora händelser. Det senaste meteorregnet föll den 2-3 januari i samband med Kvadrantiderna. Det börjar ju också blir allt färre timmar med mörker här i Sverige vilket inte gynnar de stjärnspanarna. Men ännu kan man se många häftig saker!
Den 16-25 april är det dags för meteorregnet Lyriderna. Kulmen nås mellan den 22-23 april med uppåt 20 stjärnfall/timme. I år nås troligen kulmen under natten och tidiga morgonen den 23:e. Jorden passerar ett band med skräp från en komet vid namn C/1861 G1. När kulmen nås är månen halvvägs mellan full > ny.
På natten mot den 6 maj är det dags för kulmen av meteorskuren Eta Aquariderna. Den mesta av aktiviteten kommer att vara vid horisonten i sydostligt-ostligt läge. Jorden passerar skräp från Halleys komet och detta sker två gånger om året, nästa gång blir i höst i samband med Orioniderna.
Den 24 maj kan bli väldigt intressant med en möjligen kraftig meteorstorm. Under tidiga gryningen den 24:e passerar Jorden skräp från kometen P/209 LINEAR. Forskare tror att mellan 100-400 stjärnfall/timme kan vara möjligt och att detta kan bli den "bästa" meteorstormen på mer än ett decennium. Men ingenting är säkert! Enligt forskarna så är Nordamerika den bästa platsen att vara på att få skåda detta och det är även här man kan få se flest stjärnfall. Men med tanke på en sådan kraftig storm så kommer även vi i Sverige att kunna se detta, förutsatt att det är riktigt mörkt och stjärnklart förstås. Men som sagt, ingenting är säkert, så vi återkommer om detta.
Källor
Astronomikalender 2014 från Seasky.org: http://www.seasky.org/astronomy/astronomy-calendar-current.html
Om den möjliga meteorstormen: http://www.imcce.fr/langues/en/ephemerides/phenomenes/meteor/DATABASE/209_LINEAR/2014/index.php (läst 2014-03-12)
Skribent: Simon Enström