.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


8 maj 2023 17:16
Nu ökar risken snabbt för brand i skog och mark!

Untitled document

Vi går nu mot mitten av maj och snabbt så konstaterar vi att skog och mark nu torkar upp vilket innebär skogsbrandrisk i söder samt gräsbrandrisk i snöfria områden längre norrut.

I västra Götaland är det SKOGSBRANDRISK i följande områden: Större delen av Hallands Län, samt södra delarna av västra Götalands Län samt hela Skåne län.

I östra Götaland är det SKOGSBRANDRISK i följande områden: Hela Kronobergs Län, hela Blekinge Län, det inre av Kalmar Län samt sydligaste delarna av Östergötlands Län.

Gräsbrandrisken:
Längre norrut är det GRÄSBRANDRISK i följande områden: I stora delar av Svealand samt i snöfria delar av södra Norrland.

 

Som alltid ska eldning ske med försiktighet om än alls. Ge även akt på lokala eldningsförbud inom ditt län!

Nu blir det varmare!
Länge har det varit kylslaget och rent av kallt i så gott som hela landet. Senast så uppmätte Sveg -7 grader natten till måndag 8 maj. Men nu blir det sakta varmare. Faktiskt så är det så att våren för första gången på mycket länge är försenad! Man får gå långt tillbaka, kanske 100 år på sina ställen för att hitta en liknande situation. Våren ligger cirka 1-2 veckor EFTER i tidsschemat vilket är ytterst anmärkningsvärt. Detta med tanke på om man tittar globalt så ska april månad 2023 vara den 4:e varmaste någonsin hittills.

Åskan tycks hålla sig på avstånd...
Fronter försöker attackera det mäktiga högtrycket som ligger över oss men överlag så har lågtrycken ingen direkt framgång i detta. Istället så motas regnen tillbaka med undantag för att möjligen de västligaste delarna av Sverige och möjligen nordvästra Götaland kan få någon regnskvätt.

Det innebär att åskan tycks hålla sig på avstånd ännu en tid. Därför så har enbart de två sydligaste regionerna samt östra Svealand öppnat. Men uppdateringarna sker var 3:e dag eller vid behov. Övriga regioner beräknas öppna 15 maj vilket är på måndag 15/5.

Å så till sist en Glad Nyhet:
Fredag 5 maj så förklarades ÄNTLIGEN covid-19 pandemin som AVSLUTAD och det råder inget nödläge längre enligt WHO. Ett väntat och efterlängtat besked. I sin tur så innebär det att resandet åter tagit fart och att vi alla nu kan "leva som förr". En tanke ska dock gå till alla som har post-covid syndrom samt till alla som lämnat oss. Covid -19 klassas nu som en "vanlig influensa". Skönt! - Är min slutreplik på detta eländet...

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter