.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 januari 2024 07:54
Besvärligt bärgnings och evakueringarbete på E22!

Untitled document

Uppdaterat 4/1 Kl. 16:30
Läget är fortsatt komplicerat på Europaväg 22 då många tunga fordon fortfarande står kvar med såväl personer som last i. Man beräknar nu att evakueringen kommer att fortsätta hela natten mot fredag 5/1 och först under morgonen och förmiddagen på själva fredagen så beräknar man att arbetena ska kunna avslutas. men prognoserna är osäkra då nya hinder dyker upp i samband med bärgningsarbetena.

Nya avåkningar och evakuering med bandvagnar...
Likt de kalla vintarna på 70 och 80-talen så tar man hjälp av försvaret och bandvagnar för att undsätta människor. Särskilt äldre evakueras då hemtjänsten hela tiden råkar ut för avåkningar och att hjälpen då uteblir. Det är även problem med strömlöshet vilket innebär att husen snabbt kyls ut. Äldre och funktionshindrade har mindre motståndskraft ovanpå detta.

Rejäl kyla på väg söderut!
I Norrland har det varit rejält bistert och officiellt har det varit nedåt -43,5 på flera ställen. Lokalt ännu mer där temperaturer på nedåt -48,5 grader (!) uppmätts. men osäkerheten är stor med tanke på termometrarnas kalibrering och pålitlighet.

Men nu blir det sakta mildare i norr medan iskylan vandrar söderut vilket innebär att temperatuer på -20 grader eller lägre kanske kommer att förekomma de närmsta dagarna!

Vintern verkar bestå över lag!
Som det verkar i nuläget 4 januari så ser vintern ut att behålla greppet över hela landet, om än att just norra Norrland kanske får plusgrader under vecka 02! Senare gör kylan comeback och utvecklingen är intressant. För många så ser kanske julklappspulkan/kälken/skidorna komma väl till pass. Men baksidan på myntet är rejält höjda elpriser framöver och ovanpå det så fruktar man att flertalet tåg och busslinjer tvingas att ställa in beroende på den stränga iskylan...

Länk till Sydsvenskan om läget på E66 HÄR


Tidigare 4/1 Kl. 07.30: Bilar med människor fast hela natten - Evakuering pågår!
Många bilister har nu suttit fast i nära ett dygn vilket är oerhört påfrestande för alla drabbade. En del har kunnat ha den smala lyckan att ha kaffe och mackor med sig eller kunnat skaffa detta. Tack och lov så har många kunnat fördriva tiden genom sociala medier och TV på sina mobiler och "paddor".

Bilkö på 3 mil förbi Hörby!

Många lastbilsförare kommer från Baltikum och Polen och har haft problem med informationen om ovädret. Även många svenska bilister kritiserar takten i räddningsaktionen som tagit för lång tid.

 

Bandfordon och grävare används febrilt för att få loss bilarna!
Runt 1000 bilar har fastnat och man har fått klippa upp vajerräcket och flera bilar har kunnat vända och köras med hjälp av trafikdirigering MOT färdriktningen från E 22 under onsdag kväll och natt mot torsdag. Europavägen är oerhört blockerad och troligen kommer det ta ytterligare ett dygn, fram till fredag innan vägen är öppen igen för normal trafik.

Snöovädret mattas efterhand och det lugnar ned sig...
Under loppet av torsdagen så drar ovädret vidare österut och situationen kommer att lätta över Skåne. Därmed så kan trafikläget lätta upp och återgå till mer normala förhållanden.

STANNA HEMMA!
Uppmaningen är till alla i området att stanna hemma och INTE bege sig ut. Situationen är fortsatt kaotisk och kommer förbli så under torsdagen. Kan man jobba hemifrån är detta det allra bästa. Så alla uppmanas att inte bege sig ut!

Nya bekymmer med snö men nu på ostkusten...
Från Kalmar Län och upp emot Stockholm så tar nya snöproblem vid då områden med nederbörd drar in från Östersjön. Risken är stor för kraftiga "snökanoner" då Östersjön här har öppet vatten till skillnad mot norra Sverige där is nu täcker havet.

Några länkar:

Länk till Aftonbladet HÄR
Länk till SVT HÄR
Länk till Skånetrafiken HÄR
Länk till Trafikverket och väglaget HÄR


Tidigare 3/1 Kl. 21.50: Människor evakueras med bandvagnar på E22 - Många fast!
Trafikförhållanden är närmast förfärliga på Europaväg 22 från Kristianstad och söderut ned mot Lund i Skåne. Ymnigt snöfall i kombination med mycket hårda vindbyar och flertalet minusgrader skapar en närmast livsfarlig situation för de trafikanter som sitter fast i sina bilar. Polisen uppmanar dessa att INTE lämna bilarna, utan sitta kvar och vänta på evakuering via bandvagnar som är de enda fordon som kan ta sig fram i detta otäcka väglag!

Räddningsteam klipper upp vajerräcken för att evakuera hundratals strandsatta!
Många extraordinära åtgärder tas till för att få loss de nödställda som uppskattningsvis uppgår till minst 300 bilar! Man fruktar även allvarliga sjudomsfall bland dessa och en person ska ha avlidit i samband med snöovädret. Flertalet sitter fast sedan onsdag förmiddag och värst är det för alla de som börjar få slut på bränsle eller el i bilarna. Inte bara det för även hunger och törst, liksom naturliga behov, gör sig påmint efter så många timmar i en bil.

Även E6 och andra vägar är svårt ansatta av ovädret!
Rent allmänt så är trafikläget ytterst bekymmersamt i södra och östra Sverige för tillfället. Orsaken är fortsatt snö och blåst. Länk till Trafikverket och väglaget HÄR

Tidigare vargavinter på 70-talet...
Vintern 1979 påminner om dagens vädersituation och även då fick man sätta in bandvagnar för att undsätta nödställda. På då nystartade Radio Malmöhus så gjorde radioreportern Carsten Erics nästan hjältemodiga live-sändningar utmed vägarna och blev efteråt skämtsamt kallad för "katastrof-Carsten".

Läs mer och se filmklipp:

Länk till Aftonbladet HÄR
Länk till SVT HÄR

 

Artikeln uppdateras fortlöpande...


Tidigare Kl. 11.40: Trafikkaos på många håll! Många avåkningar i främst Skåne!

På många håll har det intensiva snöovädret i kombination med mycket hårda vindbyar orsakat ett otal avåkningar, främst i Skåne. Där är såväl Europaväg 4 som E 6 och E 22 liksom många andra vägavsnitt blockerade.

En uppmaning gäller just nu: BEGE DIG INTE UT OM DU EJ BEHÖVER DETTA!

Trafikförhållanden är ytterst besvärliga med snödrev och glashala vägar samt fallande temperaturer vilket är värsta tänkbara scenario på vägarna!
Strömlöshet på flera håll!

Mer information på SKÅNETRAFIKEN HÄRBland annat Europaväg 6 är avstängd som här vid Rebbelberga trafikplats i Ängelholm
- Bild - S Johansson / EWP


Främst på Österlen börjar den tunga snön, som där har regninslag att slå ut elförsörjningen då tung snö lägger sig på elledningarna och orsakar "lindans". Lindans är att ledningar svajar i vinden och kommer i kontakt med varandra. På så sätt så kan ställverk slås ut av kortslutning.


Artikeln uppdateras fortlöpande...


Tidigare: Vintern har kopplat ett järngrepp om i princip hela landet!


Rejäl kyla har nu etablerat sig i hela landet utom allra längst ned i sydligaste Skåne där plusgraderna ännu dominerar. Men även detta är på väg till att ändras då kylan svepar ned över hela landet. Då är möjligheterna stora för vad som benämns "Nationellt isdygn". Det betyder att ingenstans på någon väderstation råder högre temperaturer än +- 0 grader eller lägre i landet.

Rejält bistert i norr!
I Kvickjokk uppmättes under onsdag morgon -43,5 grader! möjligen ännu lägre vilket är den kallaste uppmätta temperaturen sedan 1999. Det är bastant kyla det! När det är så kallt så är det extra noga att klä på sig ordentligt för att undvika förfrysning. Mer om det strax.

Flertalet varningar för snö och kraftiga vindar i kombination ligger ute!
Det närmsta dygnet ligger flertalet varningar ute för denna farliga kombination som såväl ger trafiksvårigheter som risk för köldskador. En mycket bister och hård östlig vind ligger över södra Sverige. Detta medför att snön yr in på vägarna i drivor. Från mellersta Skåne rapporteras det in flera avåkningar och välta lastbilsekipage där förarna överraskats av ovädret. Så det gäller att ta det lugnt!

Några tips vid kyla och snö i kombination med kanske hårda vindar!
När denna typ av väderlek råder så är många säkert ovana vid detta. Många yngre har aldrig upplevt sträng kyla och hård vinter som nu. Därför är följande tips bra att ha:

1 - Se till att klä dig varmt! Se till att skydda utsatt kroppsdelar som händer, fötter, öron, näsa och liknande. Ansiktet är viktigt och man ska tänka på att INTE smörja in detta med en kräm som innehåller vatten, för detta fryser och kan orsaka hudskador.

2 - Planera din utevistelse! Tänk på om du kanske ska köra bil att se till att bilen är rustad för låga temperaturer som t.ex. spolarvätskan som nu kanske måste klara - 50 i norr medan längre söderut räcker det med -25 graders kyla. Se också till att ha en fulladdad telefon liksom mat och varm dryck om du ska åka längre. Vid extrem kyla så bör man ställa in färden för det kan bli svårt att undsätta om nödläge uppstår. Likadant vid snöoväder som drar fram över södra Sverige. Man bör avstå att köra längre sträckor om väderförhållanden är olämpliga.

3 - Ta god tid på dig! Kör försiktigt och ta det lugnt! Felaktiga beslut kan få ödesdigra konsekvenser.


Tidigare: Vintern gör comeback i södra Sverige- Sträng kyla i norr!
Vintern har efter en tids frånvaro på nytt kopplat ett grepp även i södra Sverige. Slutet av november och inledningen av december 2023 bjöd på en ovanligt tidig vinter innan det blev mildare "lagom" till jul och nyårshelgerna. Men en omläggning har skett nu där betydligt kallare luft dragit ned. Tyvärr så är detta kombinerat med såväl snö, blötsnö som mycket hårda vindbyar vilket innebär ett mycket besvärligt väderläge.

 

Flera Nivå 2-varningar är lagda!
I nordöstra Skåne, delar av Blekinge samt Kalmar Län föreligger nu en Nivå 2-varning (Orange) för kraftigt snöfall i kombination med hårda vindbyar. Upp emot 25 cm nysnö kan komma att falla. För övriga områden gäller en Nivå 1 varning och snömängder på 10-15 cm nysnö.

Sträng kyla i norr!
Riktigt kall luft befinner sig över norra Sverige och natten till tisdag 2/1 uppmättes -40 grader i Nikkaloukta, vilket numera är ganska ovanligt. Även längre söderut som i Dalarna kan temperaturer på nedåt -30 lokalt förekomma. Vid så låga temperatuerer är det viktigt att skydda blottade kroppsdelar som ansikte och huvud. Rejäla kläder och skodon gäller när man ska vistas i denna typen av vintertemperaturer!

Inställda tåg och ingen ersättningstrafik med buss!
På flera håll i Norrland har tågen ställts in beroende på de mycket låga temperaturerna. Främst så berörs tåg och nattåg och beroende på de låga temperaturerna så sätts ej bussar in beroende på att dieseloljan som driver dessa kan stelna i den stränga kölden. Se vad som gäller för just ditt trafikbolag gällande inställda tåg!


Jordbävning i Japan!
Minst 30 personer har omkommit efter nyårsdagens skalv utanför Ishikawas kust i Japans centrala delar, uppger lokala myndigheter, enligt AFP. Hälften av de döda har hittats i staden Wajima.

Samtidigt fortsätter arbetet med att rädda överlevande efter skalvet som hade magnituden 7,5.

Detta skalv var inte det enda i Japan under nyårsdagen. Totalt inträffade över 150 skalv i området. Många hus och vägar förstördes, och uppemot 45 000 personer blev strömlösa.

Tsunamivarningar utgick i samband med jordbävningen och man fruktar flera efterskalv.

Källa: SVT

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter