.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 januari 2024 22:02
NYTT BUSVÄDER UNDER FREDAGEN!

Untitled document
Redan under fredagsmorgonen drar nederbörden in på bred front med regn i Götaland och snö i västra Svealand. Det sprider sig sedan vidare in över landet under dagen och det kan bli rätt kraftigt regn i delar av södra och mellersta Götaland, uppåt 15-20 mm kan falla lokalt.
Detta är oroväckande illa för de redan höga flödena neråt framförallt Skåne, men även på andra håll i Sydsverige. Just nu råder det bland annat extremt höga flöden i Kävlingeån i Skåne med stor översvämningsrisk kring ån.
Samtidigt som det regnar i söder så kommer det att snöa kraftigt längre norrut. Mellan 10 och 20 cm tung och blöt snö ser ut att falla i delar av framförallt Värmland under fredagen. I övriga delar av Svealand väntas istället mellan 5 och 10 cm där det i den södra delen kan blir en del regn, varför snömängderna här är osäkra att förutspå.
Bakgrunden till ovädret är ett litet men ettrigt lågtryck ska passera och röra sig i en linje från sydvästra Värmland ner till Gotland. Då banan är något osäker samt hur pass djupt lågtrycket blir, finns vissa osäkerheter i väder utvecklingen som vi bör ta hänsyn till.
Särskilt osäkert är hur blåsigt det blir. Just nu visar modellerna på ordentligt blåsigt väder över framförallt Halland och västra Skåne med nordvästliga stormbyar, 25-29 m/s, med kulmen någon gång under fredagskvällen. För detta ligger en nivå 2-varning utfärdad⚠️. Räkna också med högt vattenstånd närmast kusten med risk för översvämning. Över inlandet i Skåne väntas istället mycket hårda vindbyar, 21-23 m/s under samma tidsperiod.
Från norra Dalafjällen upp till Jämtlandsfjällen väntas mycket hård vind från natt mot fredag och senare även i kombination med snöfall.
Natten till lördag klarnar det upp på många håll och temperaturen sjunker vilket gör att våra vägar snabbt kan frysa på! ⚠️
Se uppdaterade varningar på EWP.se.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter