.:: Just nu
Online: 31 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 juni 2024 13:53
Se upp i sommarvärmen!

Untitled document

Tillägg: Vad som missades nedan är att en rejäl solhatt är ett utmärkt solskydd samt att man ska dricka mindre mängder vätska hela tiden och därmed lite men ofta.

Många har nu fått "det rätta semester och sommarlovsvädret" med temperaturer på + 25 eller högre. Men som alltid så gäller en del saker att man måste tänka på:


1 - Skydda dig mot solen och den hetaste värmen!

Snabbt så stiger temperaturerna till + 25-30 grader och detta innebär påfrestningar för kroppen. Särskilt multisjuka samt äldre men även små barn kan bli snabbt överhettade i värmen och stekande solen.

Tänk därför på att kanske stanna inomhus eller söka svalka om du är känslig. Små barn kanske ej kan tala om när de är uttorkade så ge akt på hur dessa mår. Se till att skydda barnen och er själva från solen. Parasoll eller paraply samt skugga är bra. Att ha en blomsterspruta för att "duscha" krukväxterna med fylld med iskallt vatten är ett annat "hett" tips där en dimformad svalkande liten dusch kyler effektivt, utan att man för den skull blir helt blöt. En liten batteridriven fläkt är ytterligare en bra sak att kombinera med. Då får man en ultimat svalka om man inte vill bada förstås.

 
En billig blomspruta, här från Clas Ohlson för 39:90 är en billig investering.
Fyll den med iskallt vatten och fyll på vid behov! LÄNK

Mellan 09:00 - 15.00 är solen som starkast!
Just mellan dessa klockslag står solen som högst på himlen och inte allt för sällan så lockar givetvis vattnet och baden eller varför inte båtlivet. Men detta är lurigt för vattnets reflexer av solljuset förstärker effekten ytterligare.  Därför så ska en solkräm med hög solskyddsfaktor användas. Den bästa solkrämen finner du hos kunnig personal på apoteken. Tänk på att kanske ta råd av apotekspersonalen för att smörja in dig korrekt. För de med känslig hud så ska man möjligen helt AVSTÅ bad och solning just mellan 09.00-15.00!

Tänk på att dricka mycket!
Man förlorar mycket vätska när det är så här varmt och denna måste ersättas. Lämpligtvis med mineralvatten, saft och liknande. Då man förlorar värdefulla mineral genom svettning så bör man dricka vätske-ersättning som finns att köpa typ i sportaffärerna men även på stora välsorterade affärer. Det finns även mineraltabletter att tillsätta i vanligt vatten. Vattnet bör dock ej vara allt för kallt. Bästa effekt fås egendomligt nog vid en temperatur nära kroppens egna + 37 grader. Men detta är kanske inte så gott precis men märkligt nog den mest effektiva törstsläckaren. Alkohol ska HELT undvikas då alkoholhaltiga drycker har motsatt inverkan, -även om en kall öl kan vara gott. Men vänta med att ta denna till kvällen...

Länk till SMHI gällande Meddelande om höga temperaturer HÄR

2 - Tänk på brandfaran!
Oerhört snabbt så har markerna torkat ut och stor brandfara råder nu från södra Norrland i höjd med Medelpad och längs med hela ostkusten inkluderat östra Svealand och Stockholmsregionen, -ned till Östergötland och norra delen av Kalmar Län .

Tänk på att handha eller helt AVSTÅ öppen låga i dessa områden om det ej kan säkerställas i t.ex. en grillplats med tillgång till vatten att släcka med. Kolla beträffande eldningsförbud på vad som gäller i just DIN Kommun.

Länk till brandriskkarta på SMHI HÄR

Fredag 28 juni så sker ett omslag till en svalare vädertyp igen!
För alla som älskar värmen så är det underbara kort. Orsaken är ett vädersystem från Atlanten som tar sig in redan natten mot fredag 28/6 och i detta blir det såväl regn som lokala åskceller som är insprängda. Området drar snabbt förbi under fredagens lopp och åtföljs av betydligt svalare väder. Tyvärr så blir det en återgång till den svala, blåsiga och aningen trista vädertypen vi sett under en stor del av juni. Regnområdet är mycket omfattande i sin längd och påverkar hela landet.

Skribent: S. Johansson EWP


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter