.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 juni 2024 12:15
NU LÄMNAR OVÄDRET OSS!

Untitled document

Uppdaterat 30/6 Kl. 19.45:
Ovädret lämnar oss helt i den formen som berört stora delar av södra och sydöstra Sverige. I skrivande stund så berörs Gotland av kraftiga regn och åskskurar som efterhand drar österut. Ett avsevärt lugnare väder ser ut att vänta framöver.

Inte den kraften på ovädret som man befarade först:
Smått glädjande så blev ovädret inte fullt så kraftigt som man först befarade men som nämnts tidigare så drabbades främst nordvästra Skåne med flertalet översvämningar där bilar fastnade i viadukter. Även flera källare översvämmades i trakten. Därmed så avslutas rapporteringen om detta sommaroväder här.


Tidigare 30/6 Kl. 16.00: OVÄDRET DRAR BORT! - ÖSTRA SVERIGE BERÖRS ÄNNU
Ovädret drar bort och kvar finns detta främst i östra delen av Götaland inklusive Öland och Gotland. Men även östra Svealand och sydöstra N orrland står på tur ännu. Så där ligger varningarna kvar ett tag till.


Ovädret rör sig bort och varningarna hävs successivt...

Under resten av söndag eftermiddag samt kvällen och natten mot måndag rör sig ovädret vidare mot nordöst ut över Östersjön.

Så här långt verkar nordvästra Skåne ha drabbats och utanför Ängelholm är Europaväg 6 avstängd i norrgående riktning. Flera viadukter har översvämmats och även flera fastigheter har drabbats av skyfallen.


Tidigare: NU HAR OVÄDRET DRAGIT IN! - LÄGESKARTA.
Beroende på väderutvecklingen det närmsta dygnat så finns sommarprognosen längre ned på denna sidan!

UPPDATERAT 30/6 KL. 09,35:
Under söndagmorgonen har det omfattande regnovädret dragit in och i detta finns insprängda åskceller med lokalt kraftiga urladdningar

VARNINGAR ÄR UTFÄRDADE!
Nu ligger varningar utfärdade för detta regnområde som kan få stora konsekvenser gällande översvämningar och andra problem. Nedan finns en lite "bättre karta" över berörda områden söndag 30 juni! - Klicka på kartan för att se hela!

Artikeln uppdateras fortlöpande när behov föreligger!

 


Tidigare: Oväder söndag 30/6 och Sommarvädret

KRAFTIGT OVÄDER DRAR IN ÖVER SVERIGE!

Specialprognos gällande morgondagens regn över Götaland och östra Svealand!
Redan under morgontimmarna drar regn med möjlig åska in över Skåne från sydväst. Detta vandrar relativt snabbt åt nordost under intensifiering under förmiddagen, redan innan lunch så har det nått upp i höjd med Jönköping och kommer då att vara kraftigt. Då lågtryckets centrum smyger förbi fastlandet precis så får vi en båge på nederbörden som kommer synas på radarn.

I denna "båge" kommer regnet att ge rikliga mängder, hur mycket är svårt att bedöma men uppåt 50 mm eller mer lokalt kan vi nog räkna med. I den östra halvan av Götaland dessutom ett gäng kraftiga skurband i framkant av nederbördsområdet, även dessa kan ge ganska rikliga regnmängder på kort tid. Rent generellt i detta nederbördsområde så kommer vi kanske att finna en del åska, hur mycket och vart är nästan omöjligt att förutspå dock, men en generell åskrisk kommer vi att ha under hela dagen där regnet faller.


Riskutfärdande som det såg ut lägesmässigt lördag kväll 29/6  - Bild från Windy

Vi kommer troligen få anledning till att uppdatera denna prognos under morgondagen när de sista modellkörningarna kommer in på kort varsel, men här nedan kommer vi att redogöra för hur modellen gällande regnmängder och åskceller ser ut att hamna under dagen och kvällen, samt en redogörelse för hur stor osäkerheten är i senaste underlaget. Regnet- Enligt modellen vi utgår från i denna prognos så hamnar den mesta nederbörden i ett band från sjön Bolmen och snett upp över Värnamo och Nässjö/Eksjö. Här över 50 mm regn på 3 timmar enligt modellen. (Stor osäkerhet) Men annars från nordvästra Skåne och en linje upp till Bråviken i Östergötland mellan 25-50 mm totalt under 12 timmar. (Svårbedömt men troligt)

 

Kraftiga åskceller: Enligt nuvarande körningar så indikerar en modell på kraftiga åskskurar över den sydöstra delen av Götaland under eftermiddagen eller kvällen, då inräknat Blekinge, Kalmar samt Gotlands län. Då med skyfallsliknande regn och intensiv åska. Den andra modellen visar istället att åskcellerna vandrar över Östersjön och vidare in över Baltikum och därav missar ovan nämnda området. Ska vi dra någon sannolikhetsprognos gällande detta så är alternativ nummer 2 mest sannolikt, men trots det troligen en del åska över Blekinge och Kalmar län under eftermiddagen och kvällen. Med tanke på att osäkerheten rent generellt är ganska osäker för alla delarna på detta vädersystem så har vi beslutat att vi lägger en risk för ihållande och kraftigt regn med inslag av åska för följande län:

Skåne, Blekinge, sydöstra delarna av Halland, östra delarna av västra Götaland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Östra Götaland, Södermanland, sydöstra Örebro, södra och östra Västmanland, Uppsala samt Stockholms län. Risken avser regnmängder generellt mellan 25-50 mm under 12 timmar, och lokalt mer än så i ett band från östra Halland och upp till den södra delen av Östergötlands län. I Blekinge, kalmar samt Gotlands län risk för kraftig åska under eftermiddagen och kvällen. I samband med kraftig åska även skyfallsliknande regn och skadevållande vindar. NOTERA att riskutfärdningarna kan justeras geografiskt, och/eller ändras till en regelrätt varning på kort varsel. Håll koll hos oss under dagen! Detta är en prognos från EWP och ska aldrig användas för skydd av liv eller egendom.


SOMMARPROGNOSEN 30/6:

Prognos inför Söndag 30 juni!

I Norrland ligger en kallfront över området och ger ifrån sig en del regn eller skurar. Det blir även lite smått blåsigt med en ganska sval sydvästlig vind. Liknande vädertyp får vi under kvällen. Åskrisken ser ganska låg ut dock. Temperaturer mellan 15-20 grader, dock aningens varmare i den östra delen vid solglimtar.

I Svealand ganska mulet väder med undantag för den nordvästra delen möjligen där solen kan visa sig lite mer. Regn och möjligen åska rör sig upp från sydväst under dagen och berör stora delar av inre och östra delen av området under eftermiddagen och kvällen. Lokalt kan regnet bli kraftigt och ge rikliga mängder, lokalt uppåt 50 mm, då främst i den sydöstra delen. Temperaturer mellan 15-20 grader, och då varmast i den nordvästra delen.

I Götaland blir vädret ganska stökigt med ihållande och kraftigt regn på flera håll. Särskilt kraftigt verkar det bli i den inre delen av Götaland, då i en linje från nordvästra Skåne upp till Bråviken i Östergötland. Placeringen är mycket osäker fortfarande, likaså regnmängderna och innehållet av åska.

Men ganska troligt kan vi få mängder uppåt 50 mm eller lokalt mer. Ganska generellt kan vi i området från Borås och vidare åt sydost över området få 25-40 mm på relativt kort tid. Se gärna vår mer detaljerade prognos för detta i ett senare inlägg. Inbakat i regnet troligen en och annan åskknall.

För Öland och Gotlands del möjligen kraftiga åskskurar under eftermiddagen och kvällen. Se uppdateringar gällande detta också. Temperaturer omkring 15 grader, men i den sydöstra delen något varmare om solen får visa sig.


Tidigare 29/6: Regn & åsk-oväder söndag 30/6 - Uppdaterat Kl. 13:05

Bilden börjar redan klarna allt mer gällande det omfattande lågtrycket som kan bli mycket intensivt, särskilt över sydöstra och östra Götaland inklusive Öland och Gotland:

 

Ett lågtryck med tillhörande kraftigt regn kommer att dra upp imorgon söndag och eventuellt ge ordentliga översvämningar, men placeringen är fortfarande något osäker. Små ändringar i banan kommer att resultera i att de största regnmängderna hamnar någon annanstans än vad modellerna pekar på just nu.

I skrivandets stund så väntas mest regn i ett band från norra Skåne och upp mot Bråviken i Östergötland. Men detta kan komma att ändras med kort varsel. Följ oss under dagen och kvällen för uppdateringar och varningsutfärdanden!Med detta regn möjligen en del åska son främst kan beröra de sydostligaste delarna av Götaland. Enligt SMHI så kommer sydöstra och östra Götaland samt Öland och Gotland MÖJLIGEN kunna beröras av kraftig åska. Då lågtrycksbanan ännu är osäker så kan det hela gå österom Sverige...
Artikeln uppdateras fortlöpande - Följ oss på EWP!


Lägesbild inför det förväntade ovädret på söndag -
Kartan tillhör: SMHI

Tidigare:
VARSEL OM NYTT REGNOVÄDER SÖNDAG 30/6!
Fredagen blev stökig med omfattande regn som skapade kaos och översvämningar på många håll!
Tyvärr så väntas ännu ett likvärdigt massivt regnområde att dra in under söndagen.Som en förberedelse på detta så repeterar EWP inför detta.

 

Nu inväntar vi modellkörningar gällande söndagens potentiella oväder för Götalands del. Står sig nuvarande prognos så kan det bli mycket översvämningar och en del åska över stora områden! Bilden börjar klarna allt mer och under lördag kväll kommer mer exakta prognoser om detta här.

TEXTEN KOMMER ATT UPPDATERAS FORLÖPANDE HÄR!
Sommarprognosen kommer även att återfinnas i denna artikel inför just söndagen då detta åter ser ut att bli en speciell väderdag!

FÖLJ VÄDERUTVECKLINGEN MED OSS PÅ EWP.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter