.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 juli 2024 14:32
EN VÅLDSAM VÄDERDAG ÄR TILL ÄNDA!

Untitled document

Inför onsdagen så rådde ett knepigt och delvis oförutsägbart väderläge där det skulle kunna utvecklas riktigt kraftiga regn och åskskurar men läget var länge svårbedömt. Därför så nöjde vi oss länge med ett Riskutfärdande.

Riskutfärdande blev till en Varning Nivå 1 för såväl regn som åska!
Men ett tag efter lunch så formligen "exploderade" väderläget och mycket kraftiga regn och åskskurar utvecklades från Skåne i söder och upp genom Småland. Men redan tidigare på morgonen så drog åskan igång över västkusten och det inre av västra Götaland.

Vid 14-tiden så höjdes åskrisken snabbt till nivå 9 på var 12-gradiga skala och även detta var nästan i underkant! Samtidigt så lades varningar ut för den kraftiga åskan för stora delar av Småland samt västra Götaland.Kopiösa mängder regn - Från inskickad bild till EWP:s Väderhörna på facebook.

Ras och allvarliga översvämningar i det centrala av Småland!
Snabbt så översvämmades markerna som sedan tidigare var rejält mättade av tidigare regn. Europaväg E4 utanför Huskvarna ställdes under vatten och folk fick evakueras ur bilar och bussar! Även i trakterna av Gnosjö översvämmades ett stort antal fastigheter. Som det verkar i nuläget så ser ingen ut att ha kommit till skada.

"Golfbollar knackade på dörren i Örkelljunga"!
Enligt en inringare till SR Radio Kristianstad så föll golfbollsstora hagel i Örkelljunga och det lät "som om det knackade på dörren"! Men döm av stor förvåning när det var stora hagel som slog mot dörren. Sådana hagel är farliga och kan skada personer och egendom illa.

19000 blixtar och strömavbrott som följde på en klurig väderprognos!

Vädret tog en oväntad och rejäl vändning idag! Modellerna var luddiga och osäkra hela vägen in i mål. Slutsatsen? Jo att det blev utan tvekan årets hittils mest dramatiska åskfront!
Förutom strömavbrott, bränder och nedfallna träd så har man fått evakuera folk från sina bilar, stänga av flera stora vägsträckor samt fått stänga avfarter i Jönköping pga skredrisk! Privata regnmätare har folk börjat kika i och det har på flera håll fallit över 60 mm regn! Det är väldigt mycket! Ovädret fortsätter nu sin väg åt nordost under försvagning, men mycket regn är att vänta lokalt även kommande timmar.

Redan till helgen kan nästa omfattande oväder dra in. DMI i Danmark har redan gått ut med en Förvarning gällande hårt väder då nästa lågtryck ska vandra in söderifrån. Dessa lågtryck är kända för att kunna ta med sig stora mängder regn och åska! Håll er uppdaterade från oss på EWP.
Redan nu har över 19 000 blixtar registrerats, och det fortsätter under kvällen och natten.Åskans framfart onsdag 10/7 - Bild DMI

Simtur på motorvägen för räddningstjänsten! - Klipp HÄR
SVT Jönköping om översvämningarna HÄR


Tidigare:
VARNING NIVÅ 1 - KRAFTIG ÅSKA & SKYFALL!
Under resten av onsdag eftermiddag och för kvällen 10/7 är en Nivå 1 varning lagd för skyfallsliknande regn och kraftig åska! Risk för lokala översvämningar samt risk för skador på elektrisk utrustning och strömlöshet vid åska! Flera tåglinjer kan vara inställda - Se din trafikoperatör! Området som berörs är de inre delarna av västra Götalands Län, Jönköpings Län och Kronobergs Län. Varningen kan komma att utökas vid behov!

 

Skribent: S. Johansson & EWP-Teamet


Skriv en kommentar:
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter