.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


31 oktober 2014 19:52
Oktober: Ett par rejäla regnväder - annars rätt odramatiskt!

Ännu en vädermånad är näst intill över, en månad som har bjudit på det mesta. Temperaturen har åkt berg-och-dalbana och nederbörden har fallit rätt ojämnt. Det är två regnväder som har utmärkt sig mer än andra denna månad; den 7-8:e över Norrlandskusten och den 15-16:e över nordvästra Götaland. Vi ska enligt traditionen sammanfatta de största händelserna under månaden som gått.

> Temperatur - oktober

Medeltemperaturen de 30 första dagarna i oktober ligger 2-4 grader över det normala från Skåne upp till Ångermanland. Norr härom 0-1 grader kallare än vad som är normalt för perioden. Det började med en kall dag, innan mildluften drog in dag 2 och fortsatte till den 7-8:e. Efter det behöll Norrland kylan, medan mildluften envist hängde kvar i söder. Kylan kröp längre och längre ner över landet i mitten av månaden. En ny mildluftsattack drog in den 24:e och höjde temperaturen markant i hela landet till mycket över det normala. Ånyo lite kallare väder avslutade månaden.

Temperaturen har med andra ord svängt mycket under månaden, alltifrån +20-gradig sensommarvärme till -15-gradig vinterkyla. 

> Nederbörden - oktober

Nästan hela landet har haft en ovanligt nederbördsrik månad, undantaget delar av Lappland och Norrbotten. Mest jämfört med det normala har gränszonen mellan Svealand och Norrland fått, nästan tre gånger mer än normalt.

Den första veckan vad rätt torr, men sedan drog ett kraftigt regn in mot landet den 7-8:e. Främst Norrlandskusten drabbades med stora regnmängder och översvämningar.

> Sensommarvärma dagar - men kalla nätter inledde

Oktober månad inleddes odramatiskt, torrt och mulet. Vissa klara områden främst nattetid förekom dock som resulterade i flera minusgrader ända neråt Götaland, exempelvis -3,5 grader i östgötska Kvarn den 1:a. Dagtid var det mildluften som dominerade i hela landet och temperaturen översteg +20 grader både den 3:e och 4:e. Månadens högsta temperatur inträffade just den 3:e med +20,3 grader i Oskarshamn. Den 4:e var det hela +17 grader ända uppåt Medelpadstrakten.

Ingen ordentlig Brittsommar rådde, trots mildvädret.

Vackert väder i Fellingsbro den 1:a. Foto: Mikael Lust (EWP:s bildportal)

 

> Omslag till ostadigare väder

Ett regn tog sig under kvällen den 7:e in över västkusten och spred sig sedan norrut. Intensiteten ökade och en varning låg utfärdad från Örebro och uppåt Västerbotten. Allra mest regn fick delar av Norrlandskusten där regnet stundtals vräkte ned. Totalt föll 89 mm i Sidsjö i Medelpad dessa två dygn och orsakade översvämningar på flera ställen. 

Orsaken till de stora regnmängderna var den stora temperaturkontrasten mellan landets norra och södra del.

Den 9:e orsakade ett ymnigt snöfall stora trafikbekymmer i framförallt Västerbottens inland, i kombination med hård vind. Vägen mellan Vilhelmina och Lycksele blev särskilt drabbat av avåkningar. Det föll omkring decimetern nysnö på ganska kort tid lokalt i området.

> Nästa regnväder!

Kalluften i norr gjorde allt vad den kunde för att dra sig söderut, och den lyckades! Kalluften svepte söderut och den 15-16:e drabbades nordvästra Götaland av rejäla regnmängder. Detta resulterade i ännu större mängder än det förra. Som mest föll 113 mm i Bäckefors i södra Dalsland under de två dagarna. Även Kroppefjäll-Granan och Erikstad (båda i Dalsland) fick över 100 mm. Detta är ungefär lika mycket som kan förväntas under en hel oktobermånad!

Det var inte bara regn som föll, utan även snö. Det snöade i delar av Dalsland i samband med regnvädret. I Bäckefors uppmätte man 3 cm på morgonen den 16:e, något som givetvis inte låg kvar allt för länge.

I norr var det fortsatt riktigt kallt och vintrigt. På nätterna var det omkring -10 grader och månadens preliminärt lägsta temperatur inträffade den 15:e med -14,6 grader i Pajala.

 

Växlande molnighet i Västmanland den 11:e! Foto: Undertecknad  (EWP:s bildportal)

 

> Fortsatt kamp mellan kyla och värme

De efterföljande dagarna bjöd på ganska odramatiskt väder med både regn, moln och sol. I norr fortsatte vinterkylan medan mildluften började dra in på allvar i söder. Den 19:e föll stora mängder med regn i Skåne.

> Mildluften tog över alltmer

Från den 24:e började mildluften ta över allt mer i landet. De riktigt kalla nätterna i norr var ett faktum. Just den 23-24:e drabbades de redan översvämningsdrabbade områdena i nordvästra Götaland av ännu mer regn. Varningen utökades därför till nivå 2. 

Inte förrän under månadens två sista dagar började den kallare luften dominera i landet igen. 

> Rätt mycket åska i oktober

Trots att vi har passerat åskans högsäsong sedan länge så fortsätter det att blixtra här och var. I oktober 2014 registrerades 1 091 nedslag i landet. Mest den 8:e med 347 stycken. 

--------------------------

Månadens högsta temperatur: +20,3 grader i Oskarshamn den 3:e.

Månadens preliminärt lägsta temperatur: -14,6 grader i Pajala den 14:e.

Antal blixturladdningar under månaden: 1 091 stycken

Totalt antal blixturladdningar sedan 1 maj: 406 392 stycken.

------------------------

Källa: Eget material samt SVT Väder.

(Arkivfoto: Ulla Larsson, Dalarna)

 

Skribent: Simon Enström
Fler krönikor