.:: Just nu
Online: 25 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


30 december 2014 14:14
Årskrönikan 2014: Det varmaste året någonsin i Sverige

Vi har lämnat julhelgen bakom oss och har istället kommit in i nyårshelgen med allt vad det innebär. Ett helt år har gått innan vi senast summerade ett helt väderår. Det har blivit dags igen, att summera 2014 års väderhändelser och det har minst sagt varit stundtals dramatiskt!

Vilka minnen man kommer att bära med sig från året varierar såklart från person till person. Vi ställde frågan på Facebook och många återkopplar till den varma och åskrika sommaren. Och visst kan vi enas om att sommaren bjöd på det mest dramatiska vädret under året. Faktum är att vi inte har haft en sådan åskrik sommar sedan SMHI började registrera blixtnedslag 2002. Året 2014 går också till det varmaste året någonsin som Sverige har upplevt. Men vi börjar från början.

Vinter följdes snabbt av vår

2014 inleddes mycket milt med flera dagar på drygt 5 plusgrader. Skånska Kristianstad uppmätte +9,3 grader den 7 januari. Inte förrän den 9 januari vände det och blev rejäl vinter. I mitten av månaden förekom flera kraftiga snöfall i södra Sverige och främst Skåne drabbades av kraftig blåst. I norr var det sträng kyla från mitten av månaden med nattemperaturer neråt -42 grader.

Dygnen 24, 25, 26, 30 och 31 januari blev nationella isdygn vilket innebär att ingen plats i landet har över 0,0 grader. Att så många inträffar på så kort tid är mycket ovanligt!

I februari kom värmen fort. Den 2:a vände vindarna och fick en sydlig riktning. Ända framtill den 20:e fick hela landet mycket varmare än normalt vilket satte sina spår. Snötäcket smälte fort i söder och orsakade höga flöden. Den meteorologiska våren anlände på tidigast möjliga datum; 15 februari, över hela Götaland! Värmen och snöbristen ställde till det rejält för Vasaloppsveckan bland annat. Februari 2014 blev en av landets varmaste februarimånader någonsin.

Värmen fortsatte in på den kalendariska våren

Även mars blev varmare än normalt i hela landet. Någon vecka in i månaden nosade termometern på 20-gradersstrecket och dessutom sken solen på många håll. Det var en rätt dramatisk månad med flera djupa lågtryck som passerade. Ett rejält lågtryck passerade norra Sverige den 8 mars med 38 m/s i medelvind på Stora Sjöfallet. Ett annat lågtryck passerade Sydsverige den 14-15:e. Gotska Fårösund uppmätte en byvindshastighet på 35 m/s och Måseskär 32 m/s. Efter det kom bakslaget. Flera regn- och snöväder passerade landet och gav uppåt 20 cm nysnö i Svealand den 19:e. Efter lågtryckspassagen strömmade kall ishavsluft ned i norr och här låg snötäcket uppåt 145 cm djupt i Lapplandsfjällen.

Somrig påsk - vintrig valborg

Även april blev varmare än normalt. Det inleddes med aprilväder med lokala åsk- och hagelbyar. Sommarvärmen anlände lagom till påskhelgen. På påskafton var det sol i hela landet och prick +20° i småländska Markaryd och +17° i Hudiksvall. På påskdagen var det ännu lite varmare luft som strömmade in och det blev +22,3° i halländska Eftra-Broen. På annandagen uppmätte Göteborg ännu lite mer; +22,8°. Värmen gjorde att naturen exploderade. Pollenhalterna var höga och faran för gräsbränder var mycket stor.

Fjäril i gröngräset i Vimmerby. Foto: Kenny Åström

Men det fanns plats för ett till bakslag. Mot Valborg strömmade kalla nordvindar ner över hela landet. Det blev kallt, snöigt och regnigt lagom till brasan varför man fick plocka fram vinterkläderna igen. I uppländska Vattholma kom det hela 20 centimeter snö natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj! Snöflingorna sågs ända neråt Småland.

Sommarvärmen kom tillbaka i maj

Maj kan vi dela in i tre delar; Det började med vinter, sedan kom vårvärmen tillbaka och tillslut också högsommarvärmen. Sammanlagt 0-2 grader varmare än normalt för maj månad. Det blev en blöt månad, främst i söder. Månaden inleddes med riktigt kalla nätter med typiskt aprilväder på dagarna med hagel-, regn- och snöbyar. Från den 16:e började dock varmare luft att ta sig in österifrån (ryssvärme). Det gick riktigt snabbt och den första högsommardagen kom redan den 18:e när jämtländska Sveg hade +25,3°

Värmen ledde till en supercell över Göteborgstrakten på kvällen den 19:e med enorma hagel och frekvent åska. Vår åskriskmätare blinkade på 10 av totalt 12. 

Det blev bara varmare och varmare under månaden. Temperaturen orkade uppåt +28-30 grader tillsammans med flera åskväder som blommade upp över landet. Särskilt åskrikt blev det den 24:e med totalt 18 016 nedslag, det dittills åskrikaste dygnet för säsongen. Samma dag noterade Gävle +30,1° vilket var månadens högsta.

Kylan kom tillbaka i juni

Värmen från maj hängde kvar i en och en halv vecka in i juni. Nationaldagen firades med ett soligt och varmt väder. Åskan mullrade i västra Götaland. Generellt var det mycket åska i första halvan av juni. Markaryd, Borås och Källsjö uppmätte +28° den 10:e. Men därefter kom kylan och totalt blev det en något kallare månad än normalt i hela landet. Midsommarvädret var allt annat än bedårande. Det var lågtryck som dominerade och det var svalt väder. Det var främst midsommardagen som blev riktigt kylig med regn i stort sätt hela landet. Flera tromber observerades under midsommarhelgen i söder.

Även om det var kyligt under andra halvan av juni så var det mycket åskrikt i landet. På Bråvallafestivalen skadades tre personer av ett blixtnedslag. Totalt registrerades 52 133 nedslag under juni månad.

Inrullande åskväder med hagel i Nynäshamn den 12 juni. Foto: Sanna Dullaway

Juli var mycket varm och åskrik

Juli får anses som den mest händelserika och dramatiska månaden på hela 2014. Det blev totalt 3-6 grader varmare än normalt i hela landet. Första värmeattacken kom redan den 5:e med temperaturer över +30 grader. All energi, värme och fukt resulterade i ett massivt regn- och åskoväder över främst Småland och Skåne den 12-14:e. Hästveda fick hela 103 mm dessa dygn. Samtidigt var det fortsatt högsommarvarmt väder i norr. Kvikkjokk i Lapplandsfjällen uppmätte under tre dygn (11-13:e) Sveriges högsta temperatur med dryga +30 grader! Det är allmänt Norrland och Svealand som fick det åskrikaste vädret i mitten av månaden medan den var mer beskedlig i Götaland.

Den 21:a utfärdades den första värmevarningen någonsin. Detta innebar att det fanns en risk för maxtemperaturer över 30 grader i minst tre dygn i sträck och det stämde bra. De tropiska nätterna var många och på dagarna observerades temperaturer på omkring 25-30° . Högmarksberget i Västerbotten fick +33,9° den 26:e.

Åskan fortsatte under slutet av månaden och nu även i söder. Mellan den 21-30:e registrerades 118 000 nedslag i landet. Den 27:e bildades flera superceller i landet, bland annat i Stockholm, Västergötland, Värmland, Västmanland och Dalarna. Det rapporterades om stora hagel, kraftiga vindar och ett brutalt regnande. Ni minns säkert kaoset i huvudstaden där flera gallerior svämmades över. Totalt under månaden registrerades nästan 200 000 nedslag i landet.

I den extremt torra marken startade Sveriges mest omfattande skogsbrand sedan 1950-talet i de Västmanländska skogarna den 31 juli.

En av alla hundratusentals blixtar under juli månad. Här i Insjön den 25 juli. Foto: M-O Westlund

Blöt och varm augusti

Branden var inte under kontroll förrän den 11 augusti. Detta på grund av svåra väderförhållanden såsom fortsatt hetta, uppehåll och vind. Den 11:e drog den forna orkanen Bertha in över landet och efter det blev det betydligt kallare och regnigare. Det observerades faktiskt en del tromber i samband med Bertha, bland annat i Västerås och skånska Svedala. Ett antal regnväder stod på tur och framförallt den 19:e drabbades västra Götaland av ett massivt regnande. Hällum fick den 19:e hela 133,7 mm regn! Aldrig har det kommit så mycket på ett dygn i Västergötland. Om det hade kommit 7 mm till hade det blivit nytt rekord för hela landsdelen Götaland!

Tromber i Svedala den 11 augusti. Foto: Mikael Amundsen

Allt regnande fick flera åar och vattendrag att överfyllas. En nivå 3-varning var utfärdad för Hallands län. I halländska Getinge bedömde räddningstjänsten läget som ett katastrofläge med enormt stora vattenflöden. Det dröjde ett bra tag innan allt var som vanligt igen.

Den meteorologiska hösten gjorde en snabb debut i samband med Bertha. Första ankomstdatumet är den 9:e augusti i Tarfala. 

Augusti avslutades med skyfall i Skåne där Malmö fick 107 mm regn den 30-31:a.

Allt mer odramatiskt

Efter den mycket händelserika sommaren så var det dags för odramatiskt väder. September blev lugn, torr och ganska varm. Det var varmt väder framtill den 21:a, sedan drog kallare luft ned. Det åskade allmänt lite i september. Den 12-13:e kunde norrsken observeras långt ned i landet.

Den 15:e inträffade ett jordskalv med magnitud 4,1 på Richterskalan. Epicentrum var i sydligaste Härjedalen. Ett sådant stort skalv inträffar i genomsnitt vart tionde år i Sverige.

Ett stormlågtryck drog in den 21-22:a med en medelvind på 26 m/s på Örskär i Uppland. Detta var första gången på 11 år som det blåste storm i medelvind vid svenska farvatten i september. Det föll mycket regn i samband med stormen; 93 mm i Films Kyrkby i Uppland den 21:a.

Efter stormen blev det kallare och hösten gjorde sitt antågande i Svealand. Det första observerade snötäcket för säsongen uppmättes i Kiruna den 21:a med 1 cm.

Två rejäla regn i oktober

Även oktober blev rätt odramatisk. Det startade med riktigt kalla nätter. Det var två regnområden som utmärkte sig under månaden; 7-8:e över Norrlandskusten och 15-16:e över nordvästra Götaland. Den 7-8:e föll 89 mm i Sidsjö i Medelpad medan det föll hela 113 mm i Bäckefors i Dalsland den 15-16:e. Här föll det också 3 cm snö på natten.

Efter regnandet så kämpade kall- och varmluften i resten av månaden. Det blev rätt mycket åska i oktober. 1 091 nedslag registrerade SMHI under månaden.

Fina höstfärger, här i Dalarna den 3 oktober. Foto: Ulla Larsson

November levde upp till sitt mulna rykte

November blev nog årets allra mest händelsefattiga månad. Det mulna vädret dominerade från början till slut. Totalt var det 2-4 grader varmare än normalt på de flesta håll i landet. Inledningen var rekordmild med exempelvis +15,9° i småländska Markaryd och +14,9° i Örebro samma dag. Örebro (14,9) och Göteborg (14,5) slog sina tidigare novemberrekord där mätningarna startade 1858 respektive 1859. Samtidigt som det rådde mycket höga temperaturer i söder var det desto kallare i norr med -21° på flera håll!

Den 1:a registrerades 1 040 blixtnedslag i landet vilket är ovanligt mycket för att vara så sent på året. 

Kylan kom i en väldig fart den 4-5:e och den första riktiga snön kom i söder med avåkningar som följd. Strax efter att kylan hade kommit så drog en varmluft in och bakom så fördes varma vindar in igen med över +10° i söder.

November bjöd på rekordlite och rekordmycket sol på samma gång. I Kiruna slog man ett nytt solskensrekord för november, medan bland annat Stockholm skramlade ihop ynka 3 timmar och var därmed den lägsta siffran sedan 2000.

Landningen på komet 67P

Den 12:e var en mycket stor dag för alla astronomiska forskare och rymdintresserade. Det var nu landningen av en rymdsond skulle ske på komet 67P. Farkosten Rosetta skickade ned sonden Philae enligt tidtabell och det såg länge ut som att det hade lyckats. Dock så insåg man i efterhand att man hade landat där det var solskugga och därmed kunde inte batteriet laddas. Så länge ingen sol kommer åt solcellerna som kommer ingen information att kunna sändas till Jorden. Många forskare tror dock att den kan återupplivas i vår igen.

Den steniga och dystra ytan på komet 67P syns. Foto: ESA

Mild december - men kylan kom lagom till jul

December blev till stor del en mild månad med sammanlagt 1-4 grader varmare än normalt på flera håll. Det största överskottet finns i nordöstra Norrland. 

Ett litet men ettrigt lågtryck drog in över Sverige dagen före Lucia. Det såg innan ut att kunna bli rejält blåsigt, men faktum var att det inte alls blev så blåsigt. Lågtrycket gick på en sydligare bana än tänkt vilket det värsta vindbandet gick söder om Sverige. Vinden kulminerade natten mot Lucia med 27 m/s i medelvind på Hanö i sydligaste Blekinge.

Det följdes av ytterligare mildväder med hela +10,8° i Karlshamn i Blekinge den 19:e. Det förekom en del åska den 19:e, framförallt i Göteborgstrakten, med 17 nedslag. Det åskrikaste dygnet under december var förövrigt den 11:e med 219 blixtnedslag, registrerade av SMHI.

Lagom till julhelgen bredde snötäcket ut sig i södra Sverige. Det var också kallt väder så de flesta fick uppleva en vit jul trots allt! Månadens lägsta temperatur uppmättes natten till julafton i lappländska Gielas med -37,0° . Alltså, Karesuandos -42,7° den 20 januari, förblir årets lägsta temperaturnotering i landet!

Norrsken kunde också observeras ända ner i södra Svealand natten till julafton.

Nyår ser ut att bli mycket milt, precis som hela året har varit i genomsnitt!

2014 det varmaste året någonsin i Sverige

2014 har enligt SMHI varit rekordvarmt. Vi kommer att slå rekordet från 1934 då årsmedeltemperaturen låg på 6,73°. Detta år ser årsmedeltemperaturen istället ut att ligga på mellan 6,85° och 6,90°. Normalt sätt ska det ligga på ungefär 4,7°. Detta skriver SVT i en nyhet idag. Vi har skäl att återkomma till detta lite senare!

Kortfakta:

 

  • Årets högsta temperatur: +35,1° i Falun-Lugnet den 4 augusti.
  • Årets lägsta temperatur: -42,7° i Karesuando den 20 januari.
  • Årets största nederbördsmängd/månad: 267 mm i Kroppefjäll-Granan (Dalsland) i oktober
  • Totalt antal blixtnedslag 1 januari-29 december: 438 268 stycken (moln-mark-blixtar).
  • Det åskrikaste året sedan man började mäta 2002
  • 11 av 12 månader har varit varmare än normalt på de flesta håll i landet (juni undantaget)
  • Det varmaste året någonsin som Sverige har upplevt
  • Nytt blixtrekord på en dag: 47 901 nedslag den 3 augusti
_______________________________________________

Krönikan är sammanställd utifrån EWP:s alla månadskrönikor under året. Här nedan finns länkar till var och en:

Januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november.

 

Skribent: Simon Enström
Fler krönikor