.:: Just nu
Online: 27 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


2 mars 2015 18:49
Februari: Våren anlände och stormen Ole passerade!

Nu är våren är, både kalendariskt och på flera håll även meteorologiskt! Vi har lämnat februarimånaden bakom oss och det har blivit dags att sammanfatta den. De största händelserna får nog anses vara vårens ankomst den 15:e och passagen av stormen Ole den 7:e.

Temperatur

Februari inleddes något kyligt på flera håll i landet med temperaturer en bit under det normala. Men de milda sydvindarna började strömma in över landet från den 6:e, och därefter var det dessa som dominerade. Sammanlagt blev månaden varmare än normalt i hela landet med störst överskott i norr. Jokkmokk fick tillslut en medeltemperatur 9,0 grader över det normala. I västra Skåne fick man som lägst överskott med ett par grader över det normala.

Nederbörd

Det har varit en ganska torr månad, framförallt i den södra och mellersta delen av landet. Betydligt mer nederbörd än normalt har fallit i fjällområdet, lokalt tre gånger mer än normalt. Hemavan fick totalt 192 mm under månaden, medan Sveg bara fick 4 mm.

Vinterväder inledde

De inledande februaridagarna inleddes med snöfall i hela landet. Det var ett lågtryck som passerade i en bana över Svealand och gav någon decimeter nysnö på flera håll i landet. Allra mest föll i Sänningstjärn i Hälsingland med 22 cm. Det fanns på flera håll i bland annat Norrbotten ett meterdjupt snötäcke i början av februari. Luleå flygplats uppmätte 113 cm den 3:e, vilket är det största snödjupet sedan man började mäta år 1945. Månades allra största snödjup uppmättes i Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen den 12:e med 167 cm.

Snön med sitt lågtryck drog sakta bort österut och följdes den 4:e av en högtrycksrygg som gav klart och kallt väder i fjällen, så kallt att vi hittar månadens lägsta temperatur just från den 4:e med -36,1° i Gielas.

 

Mycket snö, här i Luleå den 2:a. Foto: rolfis (EWP:s bildportal)


Mildluft innan stormen Ole

Ganska så tvärt återkom mildluften vilket märktes mest i norr. I Gielas steg temperaturen från ca -30 grader på morgonen den 5:e till runt nollan mitt på dagen. Det var även rejält blåsigt i fjällen med orkanstyrka i byarna den 6-7:e.

Ett djupt lågtryck, med namn Ole, passerade norra Skandinavien den 7-8:e. För Sveriges del så blåste det hårt i hela landet och främst fjällkedjan fick storm- och orkanbyar. Det blåste som allra mest i Stekenjokk med 38 m/s i medelvind och 43 m/s i byvind. Över inlandet förekom den kraftigaste blåsten över Lappland med vindbyar på runt 30 m/s i Vajmat och Jokkmokk. Mycket hårda vindbyar förekom ända neråt Götaland.

Mycket milt väder 

Efter stormen var det fritt fram för sydvindar att dra upp över landet, och de var riktigt milda. Vi nådde +10-gradersstrecket på flera ställen, både i norr och i söder. Varmast hade Karlshamn i Blekinge med +12,1°, men ända upp i till exempel Sundsvall hade man +10,7° på eftermiddagen den 10:e. I Göteborg var det +11,6° den 9:e och så varmt har det inte varit där sedan man började mäta år 1859!

Våren anlände!

På tidigast möjliga datum, den 15:e, så anlände våren till delar av Götaland. Efter sju dygn med en dygnsmedeltemperatur över 0° kunde många glädjas över att den meteorologiska våren var kommen, men med en viss oro i bakhuvudet att bakslaget inte var långt borta. Denna gång blev det faktiskt vår direkt efter höst. Jo det är sant, den meteorologiska vintern han aldrig att komma till exakt hela landet. De platser där höst direkt övergick i vår var: Fårösund (Gotland), Östergarnsholm (Gotland), Ölands södra udde, Utklippan (Blekinge), Hanö (Blekinge), Skillinge (Skåne), Falsterbo (Skåne), Hallands Väderö (Skåne) samt på Nidingen (Halland).

Efter bara några dagar blev det även vår i hela Götaland och i östra Svealand, lokalt någon månad för tidigt. Faktum är att årets vår håller tidtabellen någorlunda i jämförelse med vårens ankomst 2014!

Odramatiskt ända in i mål

De efterföljande dagarna var rätt lugna med hyfsad mildluft. Däremot var nätterna kalla med lokalt -30 grader längst i norr. Ett litet bakslag slog till mot södra Sverige med ett mindre nysnötäcke den 21-22:a. 

Månadens sista dag hade ett snötäcke från en linje Karlstad-Örebro-Uppsala och norrut. Endast fläckvis snö längre söderut.

----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +12,1° i Karlshamn den 9:e.

Månadens lägsta temperatur: -36,1 grader i Gielas den 4:e.

Månadens största nederbördsmängd: 192 mm i Hemavan (363% av det normala)

Månadens lägsta nederbördsmängd: 4 mm i Sveg (15% av det normala)

Antal blixturladdningar i februari: 9 stycken

-----------------------------------

Källa: SVT Väder, Per Stenborg: http://www.svt.se/vader/manadskronikor/februari2015 

         SMHI: http://www.smhi.se/klimatdata/manadens-vader-och-vatten/2.1118/februari-2015-milda-vindar-gav-tidig-var-1.84784 


Nu återstår bara två månader innan vi tar klivet in i åsksäsongen 2015! (Foto: Jens Green)


Skribent: Simon Enström
Fler krönikor