.:: Just nu
Online: 27 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


1 maj 2015 23:27
April: Sommaren och vintern turades om

Vi har lämnat april bakom oss och snacka om att månaden levde upp till sitt kära rykte, nämligen att det klassiska aprilvädret dominerade! Vädret har varierat väldigt, allt från tjugotals minusgrader, snö och blåst till +22 gradig värme, hagel och åska. Påsken var kylig men den 19:e anlände sommaren, rejält tidigt.

> Temperatur

Vi har lämnat en rätt varm månad bakom oss. Medeltemperaturen hamnade 0,9 - 3,8° över det normala i hela landet med störst överskott i den östra delen av landet. Lägst underskott fick man i sydvästra Norrland. Månadens högsta temperatur blev +22,0° i värmländska Arvika den 20:e. Omvänt, den lägsta temperaturen noterades i lappländska Gielas den 5:e med -23,6°.

> Nederbörd

Nederbörden föll väldigt ojämnt i landet vilket vittnar om det typiska aprilvädret med lokala eftermiddagsskurar. Södra Lapplandsfjällen har fått mer än tredubbla normalmängder. Allmänt ligger Norrland i topp när det gäller nederbörd under april. Svealand har däremot haft det riktigt torrt. Dala-Järna i södra Dalarna fick endast 3 mm. Även i Götaland har det varit torrt.

Nordvindar dominerade påskvädret

Inledningen på månaden, d.v.s. påskhelgen, var ostadig och kylig med nordvindar i hela landet. Även om solen lyste så var det knapert med värme. Som mest kom temperaturen upp i 11 grader under påskhelgen, det var i Karlshamn på långfredagen. Vädret varierade snabbt och på flera håll förekom skurar, hagel, snö och åska.

Den 2:a förekom sporadisk åska i framförallt södra Götaland och totalt registrerades 14 moln-mark-blixtar under dygnet.

 Foto: Stefan Sjöö (EWP:s bildportal)

Varmare och blåsigare innan nästa rejäla bakslag

Långsamt varmare luft drog in veckan efter påsk, och i fjällen började samtidigt vinden att tillta. Den 7-9:e uppmättes orkan i medelvind (37-38 m/s) från Stekenjokks väderstation i södra Lapplandsfjällen. Även öster om fjällen var det stundtals riktigt blåsigt med byar på uppåt 25 m/s.

I södra Sverige blev det varmare för varje dag som gick. Den 11:e nådde vi +20-gradersstrecket för första gången i år och det skedde i småländska Markaryd (+21,1°). Om jag hade sagt att det skulle lägga sig ett 4 cm tjockt snötäcke i Markaryd 1,5 dygn senare skulle du troligtvis bara ha skrattat, men faktum är att det blev verklighet! Från sommarvärme till vinterlandskap på drygt 30 timmar! Det markanta bakslaget gällde naturligtvis även större delen av Sydsverige som fick betydligt lägre temperaturer än innan.

Likaså i fjällen packade det på med snö och den 13:e uppmättes hela 201 cm snö i Katterjåkk, vilket blir säsongens högsta snödjup och det största sedan vintern 2000.

Och så återigen varmt!

Långsamt gick vi mot varmare väder igen och det var framförallt från den 19:e det blev sommarlika temperaturer. 20-gradersnoteringarna avlöste varandra i södra och mellersta Sverige och de allra högsta noteringarna kom den 20-21:a. Månadens högsta temperatur uppmättes den 20:e med +22,0° i Arvika. Andra toppnoteringar i landet var +21,6° i Torpabron (20:e) och +18,0° i Hudiksvall (20:e).

Den 19:e påbörjades det första dygnet av fem med sommartemperaturer. Detta gjorde att den meteorologiska sommaren anlände till Örebro, Göteborg, Västerås, Eskilstuna och Torpabron den 19:e, vilket är ca tre-fyra veckor tidigare än normalt. I fjol anlände sommaren på exakt samma datum.

Det stabila högtrycket gav inte bara soliga dagar utan även stjärnklara nätter vilket gynnade den som ville skåda natthimlen! Natten till den 22:a var det även norrsken en bra bit ner i landet.

 Foto: Undertecknad (EWP:s bildportal)

Månadens sista vecka blev som den första

Valborgsveckan blev på de flesta håll i landet kylig och ostadig med byar av regn, snö, hagel och åska. Men emellanåt bröt solen igenom och i lä av vinden kändes det ganska behagligt ändå! Lagom till Valborgsmässoafton drog ett regn in över landet som övergick i snöfall i Mellansverige. Bland annat fick norra Dalarna pulsa fram i nysnö på kvällen den 30:e.

----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +22,0° i Arvika den 20:e.

Månadens lägsta temperatur: -23,6° i Gielas den 5:e.

Månadens största nederbördsmängd: 118 mm i Hemavan (361% av det normala)

Månadens minsta nederbördsmängd: 3 mm i Dala-Järna (9% av det normala)

Antal blixturladdningar i april: 82 stycken

-----------------------------------

Källa: SVT Väder, Per Stenborg, http://www.svt.se/vader/manadskronikor/april2015

        SMHIhttp://www.smhi.se/klimatdata/manadens-vader-och-vatten/2.1118/april-2015-aktiv-lagtryckstrafik-pa-norska-havet-1.87410 

+ eget material

Vi avslutar med en fantastisk bild tagen av Maria Skoglund i Karlstad den 19 april.


Skribent: Simon Enström
Fler krönikor