.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersVÄDERKRÖNIKAN


2 juni 2015 18:28
Maj: Kallt, regnigt och solfattigt

Ännu en vädermånad är över och det har blivit dags att sammanfatta den i en sedvanlig krönika. Egentligen finns det inte mycket att sammanfatta då den har varit händelsefattig, sval och ostadig. Endast två dagar bjöd på temperaturer på 20 grader eller mer. Trots detta så stannar medeltemperaturen kring det normala och det är tack vare de milda nätterna.

> Temperatur

Det blev en sval månad utan någon storskalig sommarvärme. De mulna och förhållandevis milda nätterna gjorde också att medeltemperaturen inte rasade så långt. På de flesta håll hamnade den endast 0-2 grader under vad som var normalt. Längs ostkusten och i nordligaste Norrland blev det faktiskt några tiondels grader varmare än normalt, framförallt på Öland och Gotland. Månadens högsta temperatur blev +21,4 grader i skånska Kristianstad. Omvänt, den lägsta uppmättes i lappländska Merkenes den 3:e med -13,7 grader. Därmed står sig Arvikas +22,0 grader den 20 april som årets hittills högsta temperatur.

Temperaturen översteg 20 grader endast vid tre tillfällen under månaden, den 12:e, 24:e och 31:a.

> Nederbörd

Mycket nederbörd har fallit i landet i maj, både som regn, snö och snöblandat regn. På de flesta håll har det fallit dubbelt så mycket som normalt, alltså 200 %. I stora delar av Norrbotten lokalt uppåt 400%, alltså fyra gånger så mycket mer nederbörd än normalt! Mest regn fick man i Ed i Dalsland med 178 millimeter (325%). Överkalix-Svartbyn fick 123 millimeter (449%). I Stockholm har man inte haft en sådan nederbördrik majmånad sedan 1802. Det har fallit minst nederbörd i Axstål vid Vätterns västra strand med 32 millimeter.

En del platser i landet fick regnrekord, bland annat Haparanda, Holmän och Särna.

> Åska

Det har varit en relativt åskfattig månad med totalt 2 264 nedslag. Det åskrikaste dygnet var den 5:e med 509 nedslag, mest i sydöstra Götaland. Tio av månadens 31 dygn bjöd på 100 blixtnedslag eller mer.

Regnig och snöig inledning

Månaden inleddes med kallt och ostadigt väder. Det var till och med så kallt att regnet övergick i snöfall över Sydsvenska höglandet. På morgonen den 2:a vaknade Malmbäcksborna i norra Småland upp till 8 centimeter nysnö, som förövrigt är Götalands största snödjup i maj. Mycket regn föll också, 37 mm i östgötska Härnäs den 1:a är ett bra exempel.

En tillfällig period med värme, och åska, förekom den 5-7:e. Dessa dygn registrerades sammanlagt 890 nedslag i landet. Den 5:e höll sig åskan främst över Smålandskusten, Skåne och västkusten. En villa i skånska Höllviken antändes av tråkigt nog av ett blixtnedslag. Den 6:e åskade det främst över Skåne och södra Halland och den 7:e i den inre delen av södra Norrland. 

Norra Tyskland fick ta del av det värsta ovädret med kraftig åska och översvämningar. I staden Bützow drog tromber fram. En person omkom när ett hustak blåste av och träffade bilen.

Odramatiskt väderläge

Förutom lite mer värme och åska den 12-13:e så var mitten av månaden odramatisk med flera portioner med regn som passerade revy över landet. Månadens högsta temperatur uppmättes den 12:e med +21,4 grader i Kristianstad. I norra Norrland var vattenflödena höga tack vare snösmältning och ett fysiskt regnande.

Den 17:e lades ett 1-5 centimeter djupt snötäcke i nordvästra Svealand och sydvästra Norrland, mest i Jämtland. Blötsnö föll ända ner över västra Värmland.

Från den 16:e och ända till den 31:a var medeltemperaturen i nästan hela Sverige under det normala. Undantaget den östra delen som fick omkring normalt eller strax där över, vilket också syns på den sammanlagda temperaturställningen.

Hyfsad pingst - i alla fall i söder

Pingstvädret 2015 blev hyfsat bra får man väl ändå säga. Ett regn drog dessvärre upp på pingstdagen över västra Svealand som sedan fortsatte norrut. Soligast väder fick Götaland och lokalt nådde man på pingstdagen upp till 20 grader för andra gången för månaden.

Den 29:e hade den meteorologiska sommaren endast kommit till östra Götaland, östra Svealand samt längs syd- och västkusten, rejält försenad.

Månadens avslutades med lite "ryssvärme" över Tornedalen med +20,8 grader i Övertorneå den 31:a. Månadens tredje dygn med över 20 grader.

----------------------------------

Månadens högsta temperatur: +21,4° i Kristianstad den 12:e.

Månadens lägsta temperatur: -13,7° i Merkenes den 3:e.

Månadens största nederbördsmängd*: 178 mm i Ed (325 % av det normala)

Månadens minsta nederbördsmängd*: 32 mm i Axstål 

Antal blixturladdningar: 2 264 stycken.

-----------------------------------

 

Skribent: Simon Enström
Fler krönikor