.:: Just nu
Online: 32 | Inloggade: 29


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


11 maj 2017 22:22
Köldrekord i Visby - men nu blir det varmare

Natten mot torsdagen sjönk temperaturen till minussidan på flera håll i landet, både i norr och i söder. Allra kallast var det i Tarfala med hela -17°. Längre söderut var det inte långt ifrån -10° i delar av Uppland (Svanberga med -8,4° lägst i Svealand). På Visby flygplats slog man till och med köldrekord.

Lägsta majtemperaturen sedan mätningarna började

-7,8° blev den överlägset lägsta temperaturen i Götaland och det på Visby flygplats på Gotland. Så kallt har man aldrig haft i maj sedan mätningarna startade år 1859. Det förra rekordet låg på -7,2° från år 1965. Även Gladhammar (-3,7°), Ölands norra udde (-0,1°) och Örskär (-2,6°) slog rekord med den lägsta temperaturen sedan 1984, 1985 respektive 1978. 

Källa SVT Väder: https://www.svt.se/vader/koldrekord-i-visby 

Varmare väder på ingång

Aprilvädret börjar nu bytas ut mot lite behagligare vårväder med några fler soltimmar. Men det blir framförallt varmare väder och under fredagen kan vi få uppåt +15-16° lokalt i främst södra Västergötland, Halland och sydvästra Småland. 

I och med den varmare luften så väntas det endast bli tal om lokal frost i Götaland och Svealand men fortsatt allmän nattfrost i Norrland.

Frampå lördagen får vi sannolikt +20° i sydvästra Götaland och dryga +15° i Svealand. För Norrlands del handlar det om +10-15° i den södra delen till 0 grader i den norra. En frontzon ligger här med lättare regnstänk eller snöflingor i hög terräng.

Veckan avslutas med att ett frontsystem med regnskurar drar in över landets sydvästra delar och att temperaturen sjunker något igen - till mer normala majtemperaturer.

Foto: Mattias Nilsson

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter